Aktuelt / Konkurranser
Utlyser teater- og museumsbygg-konkurranse i Stavanger
Stavanger kommune har utlyst arkitektkonkurranse for det omdiskuterte prosjektet om nytt teater- og museumsbygg på Kannikhøyden.

I forgrunnen er dagens Rogaland teater, og på toppen er Stavanger museum. På baksiden av teateret og venstre for museet, er tomten tiltenkt nybygg.
Foto: Stavanger kommuneStavanger kommune, Rogaland Teater og Museum Stavanger (Must) har utlyst plan- og designkonkurranse for nytt teater- og museumsbygg på Kannikhøyden i Stavanger.
– Dette er en viktig milepæl for dette store byutviklingsprosjektet. Stavanger museum og Rogaland Teater betyr mye for Stavanger, og er ikoniske kulturbygg i nasjonal sammenheng, sier ordfører Tormod W. Losnedal i en pressemelding.
Det nye teater- og museumsbygget vil legge grunnlaget for en banebrytende sambruksløsning mellom et teater og et museum av denne størrelsesorden, heter det i konkurranseprogrammet.
Utviklingen av Kannikhøyden skal baseres på prinsippet om vern gjennom bruk. De historiske bygningene og kulturmiljøet skal bevares og revitaliseres gjennom aktiv bruk. Nybygget bør være av en slik kvalitet at det vil bli ansett som et kulturminne fra vår tid i framtiden, skriver kommunen.
Kontroversiell konkurranse
Arkitektkonkurransen og byggeplanene har vært omdiskutert.
– Nå er det bare å håpe på det beste og frykte det verste, sa leder for Stavanger arkitektforening (Saf) Gunnar Sørås da det ble klart at NAL ikke ville være med og arrangere konkurransen.
Både Saf og Byarkitekten mener programmet er for stort på tomten, og at konkurransen ikke burde vært utlyst. Sistnevnte mente blant annet at både volum og plassering er konfliktfylt.
– Det er brutalt både mot de eksisterende byggene, og parken som bygges ned. I tillegg vil man rive ut hele innmaten på teaterbygningen fra 1880-tallet, sa Lundberg til Arkitektur i februar.
Vern gjennom bruk
Ordføreren ser imidlertid fram til å se forslagene som kommer.
– Vi har tro på at dyktige arkitekter kan løse denne oppgaven, og håper at mange ønsker å delta, sier ordføreren, som også skal lede juryen.
Siri Aavitsland, administrerende direktør i Must, framhever at et viktig mål for arkitektkonkurransen er å få en god løsning for vern gjennom bruk av det historiske museumsbygget, i samspill med ny arkitektur.
– Dette vil gi oss en unik teater- og museumsarena for framtiden. Kannikprosjektet er et stort nasjonalt kulturløft for både byen og regionen. Her skal vi skape et levende museum for folk og vår natur- og kulturarv, sier Aavitsland.

Illustrasjonen er ment å vise at det er mulig å plassere arealbehovet på dagens tomt. Illustrasjonen er en volumstudie, og er ikke ment for å illustrere hvordan det skal bli.
Illustrasjon: Bark Arkitekter og Studio Hoh700 000 for løsningsforslag
Konkurransen gjennomføres som en begrenset plan- og designkonkurranse i to faser, med prekvalifisering og innlevering av løsningsforslag. En utvelgeskomité skal velge ut seks arkitektteam som går videre i konkurransen om å tegne løsningsforslag. Kun de teamene som er kvalifisert og utvalgt, vil kunne tegne forslag til hvordan prosjektet skal løses. Frist for å sende inn kvalifikasjonssøknad er 19. mai.
De seks kvalifiserte tilbyderne får et honorar på 700 000 kroner hver.
Juryen består av representanter for kommunen, museums- og teater-fagfolk, samt to arkitekter og en landskapsarkitekt, som alle tre oppnevnes etter prekvalifiseringen.

Leder i Stavanger arkitektforening Gunnar Sørås har vært kritisk til planene om nytt teater- og museumsbygg.
Foto: privatSaf inviterer til befaring
Stavanger arkitektforening har altså tidligere vært kritisk til planene.
Når vi ringer Saf-leder Gunnar Sørås i anledning utlysningen, har han intet nytt å anføre om saken, annet enn at lokalforeningen over påske arrangerer en befaring og omvisning på museet og teateret, der konkurranseplanene og status skal presenteres, før det blir en debatt om prosjektet.