Vant Astruptunet-konkurranse for andre gang

For andre gang på 20 år har Erik Langdalen vunnet konkurranse om å tegne visningssenter ved Astruptunet. – Skuffelsen den gang oppveies veldig med dette, sier Langdalen.

Slik ser Erik Langdalen og co. for seg det fremtidige visningssenteret ved Astruptunet.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim
>

Erik Langdalen, Nicholas Coates og Bjørbekk og Lindheim er vinnerne av konkurransen om nytt visningssenter ved Astruptunet i Jølster. Det annonserte oppdragsgiver Sunnfjord kommune onsdag.

Etter en åpen plan- og designkonkurranse med 163 innleverte forslag, ble fire finalister valgt ut til å arbeide videre. Til slutt ble altså Langdalen og co. kåret til vinnere.

Det er andre gang Erik Langdalen vinner konkurranse om nytt visningssenter ved Astruptunet. I 2006 vant daværende Ly arkitekter en konkurranse, men prosjektet ble etterhvert skrinlagt.

>

Investerte mye tid

– Gratulerer! Hvordan er det å vinne her for andre gang?

– Det er helt fantastisk, særlig fordi vi jo investerte så mye tid den gangen. Vi vant jo konkurransen, men jobbet også videre med et skisseprosjekt. Skuffelsen den gang oppveies veldig med dette. Det føles veldig riktig, selv om det er en annen tomt, og så videre, sier Erik Langdalen til Arkitektur.

– Erfaringen fra sist må jo ha vært en fordel for din del?

– Denne gangen ligger tomten mye lenger unna selve Astruptunet, og et litt annet program, men det er jo mye av det samme terrenget. Det er klart, forståelsen for at dette er et ytterst sårbart terreng, og av Astrup som kunstner og forbindelsen hans til landskapet, dette hadde vi med oss da vi jobbet med konkurranseforslaget nå.

Langdalen påpeker at samarbeidet med både landskapsarkitektene i Bjørbekk og Lindheim og med arkitekt Nicholas Coates har vært avgjørende.

– Å ha med en veldig god kollega i Nicholas Coates, som har kommet utenfra og fått fornyet prosjektet, har vært veldig viktig.

Diagrammet viser det nye visningssenterets forbindelse med selve Astruptunet.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Utstillingsrommet.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Utsikt fra taket.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

– Fremstår klart arkitektonisk

Det er etter flertallsprinsippet at juryen har kåret forslaget «På vandring» til vinner. Prosjektet svarer best på en helhetlig vurdering av alle evalueringskriteriene, og har en svært god tilpasning og integrasjon med landskap, som samtidig fremstår klart arkitektonisk, mener juryen

Prosjektets uterom gjør det mulig å oppleve Astrups landskap og natur som en del av arkitekturen, skriver juryen videre.

«Arkitekturen blir synlig og trer ut av landskapet, samtidig som landskapet blir en viktig del av opplevelsen inne i bygningen. Arkitekturen er innlemmet i omgivelsene, uten noen gang å miste sin fortelling om at dette er arkitektur og ikke landskap. Alle oppholdsrom har en klar forbindelse med naturen og landskapet, lys og natur blir en sentral del av besøksopplevelsen», heter det i juryrapporten.

Landskapsplan.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Plan første etasje.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Plan, andre etasje.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Fra vannet.

Illustrasjon: Erik Langdalen/Nicholas Coates/Bjørbekk og Lindheim

Bør bearbeide høyden

Ved å bevisst ta i bruk eksisterende stier og veier gjennom kulturlandskapet, binder man de gamle bygningene, gårdshagen med Astrups kunstnerhjem og gårdshage på Astruptunet, sammen med visningssenteret på en ydmyk måte, mener juryen.

Juryen understreker samtidig at konseptet har enkelte utfordringer som krever bearbeiding, både når det gjelder gangstier, rekkverk og detaljer, flyt og utstillingsrom, samt bygningens totale høyde i landskapet.

Langdalens (da som del av Ly arkitekter) forslag fra 2006 lå plassert langt nærmere selve Astruptunet.

Foto: Ly Arkitekter

Øvrige finalister

De øvrige finalistene var Eladio Ramm/Atelier Felt, danske Pax architects og italienske Ace SRL.

Om Eladio Ramms forslag skriver juryen at prosjektet fremstår troverdig og som skapt for stedet, men også skapt av stedet, og at denne ydmykheten er tiltrekkende, men stiller spørsmål ved om prosjektet muligens er for beskjedent. Med sine vegger i stampet jord fremstår forslaget nøkternt og gjennomførbart, men deler av juryen er likevel usikker på bruken av jordvegger i et vestlandsklima med mye regn og overvann, selv om juryen påpeker at dette kunne blitt videreutviklet. 

Italienske Ace SRLs forslag.

Illustrasjon: Ace Srl

Eladio Ramms forslag.

Foto: Eladio Ramm/Atelier Felt

Danske Pax architects' huleforslag.

Illustrasjon: Pax architects

Huleimitasjon og dominerende steinmurer

Pax architects forslag «Hulen» omtaler juryen som en spennende og innovativ arkitektonisk idé, fascinerende og med store arkitektoniske ambisjoner som dessverre stopper noe opp like før målstreken. «Den foreslåtte løsningen for å skape huleimitasjonen oppleves som en kulisse, med mye staffasje, mange bestanddeler og svært høye krav til presisjon», skriver juryen, som mener forslaget fremstår for ressurskrevende å realisere.

Italienske Ace SRLs forslag tolker ifølge juryen Astrups poetikk ved å skape et landskap for det flyktige, det sykliske og samspillet mellom menneske og natur. Juryen anerkjenner dette som en god konseptuell tilnærming, forankret i Astrups kunstneriske visjon, men mener den uttrykte åndeligheten og det holistiske ikke fremtrer visuelt i det arkitektoniske uttrykket. Forslagets steinmurer vil dominere i landskapet, og er derfor ikke så godt tilpasset terrenget, mener juryen.

I juryen satt NAL-oppnevnte Jan Erik B-J Rossow og Astrid Rohde Wang, samt landskapsarkitekt Ingeborg Mellgren Mathiesen, og juryens sekretær var NALs Gisle Nataas.

>
>
>