Vinner av Griegkvartalet klar

Henning Larsen Architects vinner konkurranse for nytt musikkteater i Bergen. Målet har vært å skape et «arkitektonisk kontrapunkt til førstefiolinen, Grieghallen», forteller vinnerne.

Henning Larsen Architects vinner konkurranse for nytt musikkteater i Bergen. Målet har vært å skape et «arkitektonisk kontrapunkt til førstefiolinen, Grieghallen», forteller vinnerne.

Slik ser vinneren av arkitektkonkurranse for det nye Griegkvartalet i Bergen ut. Vinner prosjektet er valgt blant annet fordi de er tilpasset eksisterende Grieghallen fra 1978.

Illustrasjon: Henning Larsen/Kvant
>

Det omtales som ingenting mindre enn en «bergensk miniutgave av Broadway, Metropolitan og Carnegie Hall i forening». Ny musikkteater- og konsertsal skal etter planen bygges på den åpne plassen ved Grieghallen, og være i et format som Bergen og Vestlandet i dag mangler.

Torsdag formiddag ble det kjent at Henning Larsen Architects og Rambøll, med forslaget «Kontrapunkt» stikker av med seieren i plan- og designkonkurransen.

De vinner mot store kontorer som Zaha Hadid Architects, A-lab, Kengo Kuma & Associates, Mad arkitekter, Nordic Office of Architecture og Snøhetta.

>

– Vil vitalisere Bergen

Det er den sprengte kapasiteten ved Grieghallen som gjør en ny scenebygning nødvendig. Juryleder og tidligere toppolitiker Anne-Grete Strøm-Erichsen, mener vinnerutkastet vil fremstå med en arkitektonisk utforming og funksjonalitet, som vil vitalisere Bergen og tilføre byen noe helt nytt.

 «Kontrapunkt» vil transformere det store rommet langs Grieghallen til et aktivt og levende byrom. Det blir et visuelt åpent og inviterende bygg med en unik utforming. Musikkteatret vil dessuten ha en optimal og naturlig romakustikk, sier hun i en pressemelding fra Bergen Nasjonale Opera, som sammen med Musikkselskapet Harmonien og Grieghallen AS står bak prosjektet.

– Best samspill med Grieghallen

Arkitektkonkurransen som startet for rundt ett år siden, hadde opprinnelig fem utvalgte arkitektgrupperinger som nå blitt til én. Vinneren Kontrapunkt er utformet av Henning Larsen Architects Norge i samarbeid med Rambøll. Rambøll har tidligere vært inne som rådgiver i et skisseprosjekt for Griegkvartalet.

– I konkurranse med de andre gode prosjektene vinner Kontrapunkt fordi dette prosjektet har best samspill med eksisterende Grieghallen. De to byggene vil fremstå fantastisk både sammen og hver for seg, sier Strøm-Erichsen, som også trekker frem gode løsninger for publikumsadkomst og logistikk.

Selve Grieghallen sto ferdig i 1978 og var tegnet av den danske arkitekten Knud Munk (1936-2016). Strøm-Erichsen husker selv da den ble åpnet og de mange debattene som fulgte.

– I dag har alle bergensere og mange vestlendinger et nært forhold til Grieghallen. Det nye musikkteatret med plass til 1000 mennesker vil dekke et stort behov i byen, mener Strøm-Erichsen.

Ingen enkel oppgave

Direktør i Henning Larsen Norge, Hilde Nordskogen, mener et ferdigstilt Griegkvartal vil bli en destinasjon i seg selv. Oppgaven arkitektene hennes har løst har også vært utfordrende. For å plassere et nytt musikkteater ved siden av Grieghallen er ingen enkel oppgave, forteller hun i pressmeldingen.

– Vi skal respektere og ivareta byggets historie og identitet, samtidig som vi legger til nåtidens kunst, kultur og behov. Det handler om å bygge videre på historien uten å lage en kopi av fortiden. Det gjør vi med en utforming som ikke konkurrerer, men tilføyer seg som et arkitektonisk kontrapunkt til førstefiolinen, Grieghallen, sier Nordskogen metaforisk i samme pressemelding.

Nå er ambisjonen til aktørene bak prosjektet at musikkteateret kan åpnes i 2031. Nå skal forslaget til Henning Larsen Architects videreutvikles til en en endelig beslutning fattes i 2025. Salen er dimensjonert for 1015 tilskuere og det er planlagt utstillingsarealer på over 3000 kvadratmeter. Kafé og prøvesal er også tegnet inn i forslaget.

>
>
>