Internasjonal landskapskonferanse til Oslo

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) markerer 100 år med europeisk landskapskonferanse i 2029. – Blir en storslått feiring av landskapsarkitekturen, sier NLA-president.  

Hovinbekken

Den europeiske landskapsarkitekturkonferansen IFLA Europa skal arrangeres i Oslo 2029. Da skal blant annet åpning av bekkeløp vises frem. Her ender i den åpnete Hovinbekken øst i Oslo. 

Foto: Anna Julia Granberg
>

Den internasjonale føderasjonen av landskapsarkitekter (IFLA), avdeling Europa, møttes nylig til generalforsamling i Budapest, Ungarn.

Her la Norske landskapsarkitekters forening (NLA) frem søknad om å arrangere IFLA Europa-konferansen i Oslo i 2029. Samme år feirer NLA sitt 100 årsjubileum.  

– Dette blir en storslått feiring av landskapsarkitekturen. NLA har en lang historie som organisasjon. Vi var tidlig ute med å samle kreftene for fagets beste. Det blir utrolig gøy å feire 100 årsjubileum sammen med våre europeiske landskapsarkitekt-venner. Vi har mye å vise fram i Norge, og vi gleder oss til å forberede arrangementet sammen med medlemmene, sier Birgitte Hellstrøm, president i NLA, i en pressemelding. 

>

20.000 landskapsarkitekter  

I 2019 arrangerte NLA den internasjonale IFLA-konferansen. IFLA Europa er naturlig nok ikke et like stort arrangement, men det understrekes det at dette blir en storslått konferanse og feiring avbåde NLAs 100 årsjubileum og IFLA Europas 40 årsjubileum. 

IFLA Europa er et samarbeid mellom NLA og 33 andre medlemsorganisasjoner i andre land. Nettverket samler 20 000 landskapsarkitekter.

«Mange møter de samme utfordringene som norske landskapsarkitekter, og målet er å sammen bruke vår kompetanse til å skape enda bedre muligheter for grønne løsninger for framtida», heter det i pressemeldingen. 

– Dette blir et stort boost for foreningen og vil betyr involvering av hele foreningen, utdanningsinstitusjonene, samarbeidsorganisasjoner, kontorer, sponsorer, grøntanleggsbransjen, offentlig forvaltning og klima- og miljøbransjen, sier generalsekretær i NLA, Line Oma.

Kathrine Omnia Strøm

Internasjonal delegat for NLA er Katrine Strøm. Hun mener landskapsarkitektene skal ta enda mer plass i årene som kommer. 

Foto: Sturlason

Vil vise frem Oslo 

Foreløpig forslag til tema for IFLA Europa 2029 er «The New Political Landscape: the blue and the green and the city in between», basert på et gammelt slagord for utvikling av Oslo.

Målet er, ifølge NLA, et «europeisk samarbeid og inspirasjon for å påvirke rammebetingelsene for god landskapsarkitektur, klima- og miljøvennlige løsninger og -omstilling». 

De viser til at Oslo har endret seg mye de siste tiårene og at dette er resultat av politikk og strategier laget vel 30 år tilbake i tid. I denne perioden har bekker blitt åpnet og natur brukt mer aktivt i flere steder i byen, mens Marka-grensen har blitt holdt hellig. NLA påpeker at det er landskapsarkitekter og andre fagfolk som har vært med å tegne visjonene og planene for denne Oslo-utviklingen.  

Budapest-delegat for NLA, Kathrine Strøm, mener det fortsatt er mye uforløst og at man ikke er ferdige med å lage nye landskap i hovedstaden.  

– Tvert imot skal landskapsarkitektene ta enda mer plass med sin fagkompetanse og sine løsninger, og dette temaet gir oss også mål å jobbe fram mot, sier Strøm i pressemeldingen.

>
>
>