Vant pris for forslag til voksenlek

Man blir aldri for gammel for å leke, skal vi tro Pia Insulán. Ideene hennes for elvebredden i Lillestrøm ga henne Statsbyggs studentpris innen landskapsarkitektur.

Statsbyggprisvinner Pia Insulán har tatt for seg et 890 meter langt grøntareal langs Nitelva i Lillestrøm.

Illustrasjon: Pia Insulán
>

«Leken bor i oss alle», skriver Pia Insulán i forordet til masteroppgaven sin ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås. I oppgaven tar hun for seg et 890 meter langt grøntareal langs Nitelva sør for Nova spektrum (Norges varemesse) i Lillestrøm, som i dag oppleves bortglemt og utilgjengelig.

I forrige uke ble hun tildelt Statsbyggs studentpris for landskapsarkitektur ved NMBU for oppgaven, skriver Statsbygg i en pressemelding.

>

Egenutviklet metodikk

– Oppgaven skapte stor begeistring i juryen, både med sine lekne form, flotte illustrasjoner, uvanlige tematikk og for det gode og gjennomarbeidete designforslaget. Kandidaten har arbeidet med et viktig og nyskapende tema – omgivelser skapt for det lekende voksne mennesket. Det voksne perspektivet og den egenutviklede metodikken gjør oppgaven helt særegen, sier juryleder og seniorlandskapsarkitekt Else Bingen Sande i Statsbygg.

Utgangspunktet for lek som tema er at det i dag finnes få offentlig tilgjengelige arenaer der voksne kan få leke og utfolde seg.

Pia Insulan (t.v.) mottar prisen av jurymedlem Hege Saxebøl Moum fra Statsbygg.

Foto: Egil Jahren/NMBU

Nyskapende og poetisk

Insulán deler landskapet inn i sju områder, som skal bidra til en variasjon av lek og sanseinntrykk – ikke for barn, men for voksne. Forbi lydkunst, bobledyr, barfotparker og naturlige variasjoner i terrenget kan du balansere, klatre, skli, se på fugler, bade, plukke blomster eller bare legge deg ned i gresset og dagdrømme.

– Masteroppgavens parkdesign oppfordrer til en skattejakt i seg selv, en indre reise til barndommens lekeglede. Den våger å være nyskapende, hvor studenten har latt seg lede av egen nysgjerrighet. Lekenheten gjennomsyrer hele oppgaven, med en poetisk og underfundig tekst, sier Hege Saxebøl Moum fra Statsbygg.

De to andre nominerte var Benedicte Nordhaug og Elin Karoline Harstad. Nordhaug skrev om landskapsarkitekturfagets bidrag i klima- og naturkrisen, mens Harstad fokuserte på hvordan menneskelig aktivitet kan samspille med og beskytte kystøkologien.

Statsbyggprisen skal stimulere til eksperimentelle og nyskapende masteroppgaver. Den legger vekt på formål, aktualitet, nytteverdi, bærekraft, formidling og estetisk verdi. Prisen deles ut årlig.

>
>
>