Bærekraftig podkast

En håndsrekning til koronatrøtte studenter ble til podkasten «Bærekraftige bygninger». Nå vil Anne Sofie Bjelland ved Høgskolen på Vestlandet nå ut til hele byggebransjen.

En håndsrekning til koronatrøtte studenter ble til podkasten «Bærekraftige bygninger». Nå vil Anne Sofie Bjelland ved Høgskolen på Vestlandet nå ut til hele byggebransjen.

Portrett av Anna Sofie Bjelland

Anna Sofie Bjelland, foreleser ved Høgskolen på Vestlandet, lager podkasten «Bærekraftige bygninger».

Foto: Medielab HVL
>

Anne Sofie Bjelland skulle egentlig bare legge til rette for bedre undervisning under korona. Resultatet ble podkasten «Bærekraftige bygninger». Nå er målet å være aktuell for hele byggebransjen.

– Det var lockdown og jeg ønsket å motivere studentene utover kjedelig nettundervisning. Selv om den er laget for studenter, er den aktuell for alle som er opptatt av bærekraftig byggeri, sier Bjelland, som til vanlig underviser i bygningsfysikk ved Høgskolen Vestlandet (HVL).

Bredt blikk på bærekraft

I podkasten møter vi arkitekter, ingeniører, planleggere og byggherrer i samtale om ulike former for bærekraftig byggeri. Noen episoder er mer studentrettet enn andre. Det kan være alt fra en innføring i bruken av begrepet U-verdi til delingskultur i boligmarked og papirløse byggeplasser.

– Bærekraftige bygninger handler om utrolig mange forskjellige ting. Jeg går veldig bredt ut og er interessert i alt fra den minste detalj til de mer overordnede problemstillinger, og har gått inn for å snakke med alle typer aktører i bransjen. Utviklingen innen bærekraftig utvikling i byggebransjen går fort og i mange retninger, så jeg ønsket å skape en kanal for dem som ønsker å følge utviklingen, sier Bjelland.

>
Forsidebilde til podcasten "bærekraftige bygninger"

Podkasten «Bærekraftige bygninger» undersøker alt fra bruken av begrepet U-verdi til det nyeste innen delingskultur i boligmarked og papirløse byggeplasser.

Foto: HVL

Teknologisk innovasjon

En annen effekt av denne mer umiddelbare undervisningsformen var at Bjelland selv ble oppdatert på hva som faktisk skjedde der ute på byggeplassene og ved tegnebrettet.

– Det var mye mer uoppdaget innovasjon der ute enn det jeg visste på forhånd. Det skjer en veldig rask utvikling, og jeg mener mange gjør veldig mye riktig for å spare utslipp og natur. Slike initiativ ønsker jeg å bidra til å få frem. Podkasten er derfor også blitt viktig for min egen faglige utvikling.

Hun trekker frem en episode som ble publisert tidligere i år om eiendomsteknologi.

– For meg er begrepet eiendomsteknologi fremmed, men i episoden som jeg laget med Tommy Hagenes i Energy Control AS vises mulighetene ny sensorteknologi gir til å redusere luftmengder, og dermed rørdimensjoner for ventilasjon, noe som igjen kan forlenge levetid til bygninger som kanskje ellers ville blitt revet, blant annet på grunn av lav etasjehøyde.

Tverrfaglig drøm

Bjelland har selv en master i Byggeteknikk og arkitektur, men mener hele byggebransjen bør bli flinkere på tverrfaglighet. For å holde seg faglig oppdatert selv tråler hun plattformene til flere ulike bransjegrener fra arkitektur til bygg og VVS, men hun savner et sted som samler og tilgjengeliggjør utviklingen på tvers av fagdisipliner.

I så måte er podkasten også et forsøk på en slik samling. Håpet er derfor å bidra til å bryte barrierer mellom disiplinene i byggebransjen.

– Jeg underviser både arkitekt- og ingeniørstudenter innen bygg og energiteknologi, i tillegg til arealplanlegging for folkehelseutdanningen ved HVL. Det er veldig mye som gjøres i deler av bransjen som har relevans for hele bransjen. Det må vi bli flinkere til å oppdage og utnytte. Jeg er derfor interessert i alle tips om spennende tematikk, prosjekter og folk jeg kan snakke med om hvordan vi kan komme oss nærmere bærekraftig byggeri.

>
>
>