Havneprosjekt i Oslo til Venezia

Transborders «Havbyen»-prosjekt for Grønlikaia skal vises på årets Veneziabiennale.  

Transborder-prosjektet «Havbyen» for Grønlikaia ble ikke valgt av Hav Eiendom. Nå skal det imidlertid skinne på biennalen i Venezia. 

Illustrasjon: Transborder
>

«Intelligens. Natural. Artificial. Collective.» er temaet for årets La biennale de Venezia – Veneziabiennalen – og tirsdag formiddag ble det offisielle programmet til kurator Carlo Ratti lansert med norske Transborder som én av deltakerne. 

– Det er veldig morsomt og stor stas for oss å bli valgt ut til Veneziabiennalen. Vår visjon som kontor er å utfordre med nye løsninger. Da er det ekstra fint å få oppmerksomhet som dette, sier Øystein Rø, arkitekt, grunnlegger og partner i Transborder, til Arkitektur.

>

Grønlikaia til Venezia

Dette er første gang Transborder deltar på biennalen. De skal presentere prosjektet «Havbyen», som er en utforskning av hvordan byer kan bygges på en måte som skaper mer natur. 

Prosjektet var en del av parallelloppdraget for Grønlikaia (Hav eiendom), og inkluderte også samarbeid med Bollinger+Grohmann, Lo:Le, Akvaplan Niva og Klimaantropologen.

-– Tankene som fremmes i manifestet som er laget til biennalen matcher vårt prosjekt veldig godt – nemlig hvordan byutvikling og arkitektur kan brukes for å regenerere ødelagt natur, sier Rø.

Glade og veneziaklare transbordere. Fra venstre: Peter Brekke Skråvik, Jiro Farnell Hale, Espen Røyseland, Siri Hopperstad, Maja Egge Šipuš, Siri Lundestad, Oline Greve, Caspar Cappelen, Are Hagen og Øystein Rø. Ikke tilstede: Julie Krogstad, Karen Jøssang og Kyrre Beck Myreng.

Foto: Niklas Hart

Natur-positive prinsipper

I manifestet heter det blant annet målet til årets biennale er å vise at «arkitektur kan eksistere i harmoni med planeten vår» ved å kutte alt avfall, resirkulere materialer og gjenoppbygge naturens egne systemer. De ber alle arkitekter, planleggere og byer om å «omfavne sirkulære og natur-positive prinsipper». 

I prosjektet «Havbyen» var målet til det tverrfaglige temaet med arkitekter, ingeniører og marinbiologer å vise at man både kan bygge med et negativt karbonavtrykk og samtidig bidra til å regenerere, altså skape ny natur i Oslofjorden.

– Selv om vi ikke ble engasjert videre på Grønlikaia er det veldig morsomt å få oppmerksomhet rundt dette prosjektet og at det lever videre. Vi har presentert det mange ganger, både i Norge og utlandet, men det er selvsagt aller gjevest å nå bli valgt ut til Veneziabiennalen, sier Rø.

Ocean City Transborder Studio Illustration
Illustrasjon: Transborder Studio
Ocean City Transborder Studio Illustration
Illustrasjon: Transborder Studio

Tverrfaglig intelligens 

Prosjektet skal presenteres i Arsenalet-delen av Veneziabiennalen under overskriften «Intelligens Canon». Denne delen skal presentere det Ratti mener bør være kanoniserte prosjekter som på forskjellige vis bruker mennekehetens kollektiv intelligens til å løse våre største problemer. 

– Hvorfor tror du dere er valgt ut til «Intelligens Canon»-delen av utstillingen? 

– Det handler nok mye om vår bruk av tverrfaglighet. Vi lever i en tid med overflod av kunnskap, men er likevel i den paradoksale situasjonen at vi ikke evner å overføre kunnskapen vår til konkrete handlinger, sier Rø. 

– Her mener Ratti at arkitekturen og arkitektene må være i sentrum av løsningene, fordi vi sammenfatter innspill fra andre fagfelt i konkret handling. Det er på et vis en nøyaktig beskrivelse av vårt prosjekt på Grønlikaia. 

La biennale de Venezia 2025 åpner dørene 10. mai og er åpen til 25. oktober 2025.

>
>
>