Aktuelt / Miljø
Fredag formiddag var det pyntet til lunsjfest i Oslo rådhus. Oslo kommunes miljøpris 2024 ble delt ut av byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V). Arkitekt Arild Eriksen vant prisen som Årets grønne innbygger, mens Østmarkas venner og selskapet Whee! vant henholdsvis som årets frivillige organisasjon og årets grønne selskap.
Prisen ble delt ut første gang i 1998 og deles ut årlig.
– Arild er en ildsjel som bruker sin fagkompetanse både i og utenfor jobb for å gjøre Oslo til en by som er god å bo i for alle. Han er virkelig et grønt forbilde, sa byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V), da hun delte ut prisen.
Grønnere bymiljø og sosial boligpolitikk
I juryens begrunnelse heter det Eriksen i en årrekke har jobbet for et grønnere og mer inkluderende bymiljø og sosial boligpolitikk i Oslo. Han er kjent for å startet arkitektkontoret Fragment i 2018.
Juryen sier blant annet følgende:
«Fragment tar utgangspunkt i at byen skal være et godt sted å bo for alle. Stikkord er inkluderende stedsutvikling, den flerfunksjonelle byen, omtanke for landskap og natur, grønne nabofelleskap og levende, sosiale byrom. Han er dessuten en forkjemper for alternative, sosiale boformer med delingsøkonomi som hjørnestein, og for etablering av en tredje boligsektor der det tilrettelegges for at alle skal ha råd til å bo i Oslo».
De legger også vekt på Eriksens arbeid med bynatur og urbant landbruk i Oslo. Her pekes det spesielt på Grorud parsellag, det urbane birøkterlaget ByBi og appen Sanke.
Deler prisen med mange
Eriksen er glad for prisen, men ønsker å dele den med mange. Først og fremst resten av Fragment-kontoret.
– Selv om det var jeg som fikk tildelingen for de ulike aktivitetene jeg er engasjert i arbeider hele kontoret sammen om de ulike perspektivene på bærekraft som ble fremhevet da byrådet holdt tale i forkant av utdelingen, sier Eriksen til Arkitektur.
Han trekker også frem resten av folkene i økosystemene de er med på å etablere i Oslo.
– Enten det gjelder Foreningen for byggfellesskap, Kunstnerboligforeningen, Ormsundveien Økogrend, Enebakkveien 37, Tøyen Boligbyggelag eller bare entusiasmen rundt bylivsprosjektet i gata Grønland og de tusenvis av barn som leker på den plastfrie lekeplassen Kirsebærlunden, hvor de også er plantet et titalls kirsebærtrær, sier Eriksen.
– De unge må bli gartnere
At Oslos miljøpris går til hans arbeid, viser også at det ikke er så skarpe skiller mellom miljømessig og sosial bærekraft, mener Eriksen. Han mener begge deler handler om å lage møteplasser og muligheter for folk.
– Jeg tror virkelig at vi trenger å øve oss på fellesskap, enten det handler om å dyrke sammen, kanskje spise sammen alle naboene en søndag eller onsdag, eller bare dele mer der vi bor. Jeg vet mange har hørt meg si det før, men å se ungdom vanne blomstrende epletrær de selv har plantet ved Ammerud aktivitetshus, gjør at man får tro på fremtiden. Vi trenger at unge vil bli vaktmestere, skomakere, bønder og gartnere, avslutter han.