Legger ned stipendkomité

Statens kunstnerstipend sentraliserer driften. NAL legger dermed ned sin stipendkomité.

Statens kunstnerstipend sentraliserer driften. NAL legger dermed ned sin stipendkomité.

Svart-hvitt-foto av Arkitektenes hus i Josefines gate i Oslo, utvendig.

Statens kunsterstipend legger om driften. En egen stipendkomité for arkitekter legges ned. 

Foto: Norske arkitekters landsforbund
>

Det har ligget i kortene lenge, men denne uken ble det klart: Stipendkomiteen for arkitekter avvikles. Dette kommer frem i e-post fra Adrian Aam Refsnes, rådgiver i Statens kunstnerstipend, til Norske arkitekters landsforbund.

«Vi kommer derfor ikke til å be om at NAL oppnevner en stipendkomite for den kommende søknadsrunden i Statens kunstnerstipend», heter det i e-posten.

>

NAL var kritisk

Vanligvis deler Norske arkitekters landsforbund (NAL) ut rundt hundre tusen kroner i stipendmidler fra Statens kunstnerstipend. Som Arkitektur har skrevet om tidligere har det vært foreslått, fra regjeringens side, å samle utdelingen av kunstnerstipend i en felles stipendkomité for alle kunstfeltene. 

Forslaget kom i stortingsmeldingen «Kunstnerkår» i 2023, og tidligere i år gikk NAL ut og kritiserte forslaget.

– Vi opplever at de søknadene som kommer er reelt utviklende for faget. Stipendene hjelper dem som vil jobbe med alternative tilnærminger til faget. Dette er utviklende for arkitekturen, men på et kunstnerisk nivå og dermed ikke som forskning å regne. Derfor frykter vi at endringene på sikt kan få faglige ringvirkninger, sa Øyvind Beyer, leder for NALs pris- og stipendkomité, til Arkitektur.

Arkitekter kan fremdeles søke

Men nå er altså beslutningen likevel fattet. Formelt ble det vedtatt av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget tilbake i mars. Men det var likevel mandag denne uken NAL fikk den endelige beskjeden.

Arkitekter med kunsteriske ambisjoner må likevel ikke bekymre seg, bedyrer rådgiveren Statens kunstnerstipend. Det finnes muligheter innenfor det nye stipendregimet.

«Arkitekter med kunstneriske prosjekter kan fremdeles søke stipend fra Statens kunstnerstipend. Utvalget vil oppfordre disse kunstnerne til å velge den kunstnergruppen som er mest sammenfallende med deres kunstneriske virksomhet, eventuelt kan de velge 'Andre kunstnergrupper' når de skal søke om stipend til høsten», skriver Refsnes i eposten.

>
>
>