Aktuelt / Organisasjon
OAF-våren klar
En ny generasjon europeiske arkitekter får ordet i Oslo Arkitektforenings vårprogram.
En ny generasjon europeiske arkitekter får ordet i Oslo Arkitektforenings vårprogram.
Allerede torsdag 28. januar arrangeres første post av det digitale vårprogrammet til Oslo Arkitektforening (OAF). Da blir det forelesning med Dirk Somers i Antwerpen-kontoret Bovenbouw Architectuur. Somers grunnla kontoret i 2011 og er ett av seks unge arkitektkontorer fra Europa som skal holde forelesning i regi av OAF denne våren.
– Vi har valgt representanter for en ny generasjon arkitekter som har rukket å bli toneangivende på ulike måter. Felles for kontorene er at de er opptatt av kvalitet og søker en dyp forståelse av stedene de jobber med, sier Sigrun Sumarlidadottir, daglig leder av Studio Bua og én av to ledere av forelesningsrekken.
Nytt fra Belgia
Det har også vært viktig for OAF å ha likestiling i mellom menn og kvinner i programmet. I tillegg til Somers kommer Mary Duggan (Storbritannia), Konrad Krupinski og Katarina Krupinska (Krupinski/Krupinska/Sverige), Jeannette Kuo og Ünal Karamuk (Karamuk Kuo/Sveits), Atelier Abraha Achermann (Sveits) og Francesca Torzo (Italia).
– Å ha en viss kjønnsbalanse er også noe som er viktig for denne nye generasjonen arkitekter. Derfor var det et poeng for oss også å ha balanse i programmet, sier Sumarlidadottir.
– Hvem gleder du deg mest til?
– Jeg er spente på alle sammen. Siden Bovenbouw kommer først, kan jeg kanskje si dem. De er typisk for den nye generasjonen. De har gått litt bort fra den avantgarde-stilen hvor en tenker arkitektur som et objekt i byen. De jobber heller med det som er der fra før og er opptatt av arkitektur som går inn i omgivelsene på en god måte.
Digital suksess
Sumarlidadottir skal selv arrangere halvparten av forelesningene, som på grunn av den usikre pandemisituasjonen blir, som i høst, digitale og interaktive. Dette skaper også noen fordeler, forklarer hun. Deres siste digitale møte i 2020 var en samtale mellom Milano Italia, Gent i Belgia og to ulike steder i Oslo. Det var rundt 100 deltagere fra hele Norge.
– Det gikk superbra. Det digitale gjør det veldig tilgjengelig, noe som er superpositivt. Samtidig lengter vi etter det fysiske møtet, og mange av foreleserne ville mye heller komme til Oslo enn å gjøre det digitalt.
– Viktig denne våren
Det er også viktig at digitale plattformer ikke gjør dem som lytter passive.
– Dette skal være samtaler hvor de som foreleser ikke bare skal stille opp, snakke og si ha det bra igjen. Vi oppfordrer alle til å bryte eventuell digital sjenanse og stille spørsmål og komme med innspill.
– Gjør pandemien slike arrangementer ekstra viktige?
– Ja, det er veldig viktig nå denne våren. Jeg merker det selv, etter å ha sittet hjemme mye av tiden, ingen fysiske arrangementer og reising i Europa er umulig. Det er et savn etter å dele erfaringer med arkitekter som jobber andre steder. I tillegg vil alle komme inn på hvordan pandemien har endret deres tanker om arkitektur.
Debatt fra fire sider
OAF vil også arrangere fire debatter under navnet Arkitektprat. Debattene vil se på arkitektens handlingsrom fra fire ulike synsvinkler: Maktdrevet arkitektur, politikkdrevet arkitektur, organisasjonsdrevet arkitektur og arkitektdrevet arkitektur.
Den første debatten avholdes digitalt 9. februar og tar utgangspunkt i sykehusdebatten i hovedstaden, under tittelen «Byutvikling, relokalisering og sammenslåing - Gaustad vs Ullevål». Om pandemirestriksjonene tillater det, vil også noen av arrangementene være fysisk. Fullt program for forelesninger og debatt slippes på OAFs nettsider i løpet av de kommende dagene.