Aktuelt / Politikk
Bergensbyråden svarer: – Reell innsparing, langt fra symbolpolitikk
Byutviklingsbyråd Christine Kahrs innrømmer at noen utbyggere har vært misfornøyd med Byarkitektens arbeid, men fremholder at etaten legges ned for å spare penger.
Byutviklingsbyråd Christine Kahrs innrømmer at noen utbyggere har vært misfornøyd med Byarkitektens arbeid, men fremholder at etaten legges ned for å spare penger.
– Dette er et tydelig signal om at byrådet satser mindre på arkitektur. Ikke bare legger de oss inn under Plan- og bygningsetaten, de skal også redusere bemanningen, sa Maria Molden til at byrådet i Bergen før helgen annonserte at Byarkitekten legges ned som egen etat.
Også den nye NAL-presidenten Tina Larsen, som også er ansatt hos Byarkitekten, reagerte på avgjørelsen, og kaller det symbolpolitikk.
– Enkelte politikere ønsker å markere seg. For oss som jobber med fag er det enkelte prosjekter som er bedre enn andre, og det kan det være at enkelte utbyggere har syntes det har vært irriterende, og kanskje politikerne har hørt på dem, sa Larsen før helgen.
– Positive synergier
Byråd for byutvikling i Bergen, Christine Kahrs (H), er ikke enig med NAL-presidenten om at det er symbolpolitikk å legge ned etaten.
– Denne omorganiseringen skaper større og mer robuste fagmiljøer hvor byrådet mener man vil oppnå positive synergier, bedre samhandling og færre ledd i saksbehandlingen. I tillegg sparer kommunen ni millioner kroner i året. Det er ikke slik at flere etater nødvendigvis gir bedre tjenester eller politikk, og byrådet skaper nå en mer effektiv kommune som vil levere vel så gode resultater innen arbeidet med klima og arkitektur, skriver byråden i en e-post.
Det stemmer at overtallige ansatte vil overføres til andre deler av kommunen, fortsetter Kahrs, men understreker at de vil tilbys vakante stillinger slik at det totale antallet årsverk reduseres.
Dermed er denne innsparingen reell, og langt fra symbolpolitikk, mener byråden.
Noen har vært misfornøyd
På spørsmål om byrådet har blitt påvirket av utbyggere som syns Byarkitekten har vært en brysom etat å forholde seg til, svarer Kahrs følgende:
– Byrådet tar imot innspill fra alle som har noe på hjertet. Noen har vært misfornøyde med arbeidet til Byarkitekten, blant annet fordi de har forlenget saksbehandlingstiden, mens andre har hatt et positivt inntrykk. Det byrådet er opptatt av er å ha en hensiktsmessig organisasjonsform, og vi mener ikke det er god bruk av skattekronene å ha etater på under ti personer. Nå overføres byarkitektens oppgaver og ansatte til Plan- og bygningsetaten, hvor de vil fortsette sitt viktige arbeid i et større kompetansemiljø.
Opptatt av å bygge vakkert
Dette handler om å skape en så effektiv og robust organisasjon som mulig, fremholder Kahrs.
– Byrådet har høye ambisjoner for arkitektur og klima, og får nå en robust og effektiv organisasjon som kan utføre dette viktige arbeidet. Mens tidligere byråder har vært mer opptatt av å opprette etater, skal dette byrådet heller vise til konkrete resultater.
Kahrs understreker at byrådet er opptatt av å bygge en vakker by, og at de i byrådsplattformen har forpliktet seg til en helhetlig og stedstilpasset byutvikling som tar vare på Bergens særpreg.
– Fremover ønsker vi likevel at byarkitekten skal se mer helhetlig på byutviklingen, fremfor detaljer i enkeltplaner og byggesaker, avslutter byråden.