Bransjen jubler: – En arkitekturminister er født

Kan Kjersti Stenseng bli en ny Åse Kleveland? Arkitektorganisasjonene er fornøyd med regjeringens bebudede arkitekturstrategi – og håper det ikke bare blir med ord.

NAL-president Tina Larsen er fornøyd med at regjeringen varsler en kommende arkitekturstrategi. – Dette er noe vi i NAL har jobbet for i mange år, at staten skal komme på banen med et helhetlig bud for hva som skal bygges.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

Arkitektorganisasjonene er i hundre etter nyheten om at regjeringen skal komme med en arkitekturstrategi. Kommunal- og distriksminister Kjersti Stenseng kunngjorde tirsdag at strategien skal skal handler om fortetting gjennom kvalitet, og varslet samtidig at Statens pris for byggkvalitet skal gjenoppstå.

– Dette er en gledens dag. Kjersti Stenseng fortjener å bli kalt både arkitektur- og boligminister nå, noe vi jo har savnet, sier president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), Tina Larsen.

Hun mener at tanken om å fortette med kvalitet er veldig klok.

– Dette er noe vi i NAL har jobbet for i mange år, at staten skal komme på banen med et helhetlig bud for hva som skal bygges. Det er kjærkomment og progressivt at de setter dette på dagsorden nå, sier presidenten.

>

– Må slutte å ødelegge norske byer

Også i Norske Landskapsarkitekters forenings (NLA) jubles det.

– En arkitekturminister er født, sier generalsekretær i NLA, Line Oma.

Det kan se ut som Kjersti Stenseng velger å følge i fotspora til Åse Kleveland, mener Oma. Ministeren viser at hun forstår at arkitektur ikke bare handler om stygt eller pent, men om samfunnsutvikling, klima og miljø, folkehelse og trygghet.

– Nå er det viktig at staten legger rammer som gjør at vi ikke fortsetter å bygge bilbaserte boligfelt på jomfruelig mark, at vi ikke sprenger ut store hyttefelt i verdifull natur og at vi slutter å ødelegge norske byer og bygder med klossete og vidstrakte handelsparker og næringsbygg uten arkitektonisk kvalitet eller hensyn til natur og landskap, sier Oma.

Lina Oma, generalsekretær i NLA, mener dette er veldig godt nytt for arkitekturen og hvordan vi bygger Norge i fremtida.

Foto: Torgeir Holljen Thon

– Ord må bli til handling

Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene i Norge mener nyheten viser at Regjeringen tar utfordringene samfunnet står overfor på alvor.

– Skal vi lykkes med å bygge 130 000 nye boliger innen 2030, må vi tenke nytt. Fortetting handler ikke bare om å bygge tettere, men om å bygge smartere, mer variert og med høy kvalitet, sier Skjerdingstad.

Men strategien alene er ikke nok, påpeker Skjerdingstad. Ord må bli til handling.

– Vi må ha tydelige krav og standarder for hva «kvalitet» faktisk betyr i praksis. Kommunene må styrkes med kompetanse og ressurser til å stille riktige krav og gjennomføre gode prosesser.

Skjerdingstad ser fram til tett samarbeid med Regjeringen om strategien.

– Vi opplever at regjeringen er reelt opptatt av kvalitet i det som skal bygges framover, så det er viktig å gi dem skryt for dette. Nå må vi bare sørge for at det får praktiske konsekvenser for det vi i bransjen driver med, sier Skjerdingstad.

Strategien må følges opp med konkrete tiltak, forpliktelser og politisk handlekraft, mener Steinar Skjerdingstad i Arkitektbedriftene i Norge.

Foto: Kim Ramberghaug

Prisen er oppstanden

Både Larsen og Skjerdingstad er veldig glade for at statens byggeskikkepris nå gjenoppstår, på tredje påskedag.

– Det var en viktig symbolhandling i negativ forstand at prisen ble lagt ned. Det er en pris med en lang historie og den har vært viktig for vår del av bransjen. En sånn pris handler om at staten får anledning til å vise at man setter pris på kvalitet, sier Skjerdingstad i AiN.

– Vi trenger forbilder, både arkitekter, utbyggere og befolkningen. Det setter kvalitet på dagsorden, og bør ikke være noe bare vi arkitekter snakker om, det skal være på alles lepper, sier Larsen i NAL.

Foto av Mona Lise Lien i NIL som snakker i mikrofon.

Mona Lise Lien, daglig leder i NIL, mener at gjenopprettelsen av den statlige arkitekturprisen forhåpentligvis vil ivareta fokus på boligkvalitet.

Foto: Halvor Bodin

Arkitektens rolle

Mona Lise Lien, daglig leder i NIL (Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening) håper at det arkitekturpolitiske nettverket får spille en viktig rolle i forbindelse med utforming, innhold og gjennomføring av strategien.

– Med tanke på de bebudede 130 000 nye boligene, er det viktig at profesjonsutøvere involveres for å ivareta boligkvalitet med arkitektkompetanse innen bygg, landskap og interiør.

Også NAL-president Larsen mener at det er viktig å anerkjenne arkitektens rolle i dette.

– Man må anerkjenne arkitektutdannelsen og se sammenhengen mellom boligkvalitet, nabolagskvalitet og estetikk. Arkitekten er den som binder dette sammen, og vi kan gi merverdi til samfunnet hvis vi setter fagfolk på jobben, sier Tina Larsen.

>
>
>