Aktuelt / Politikk
Byarkitekten i Bergen legges ned
– Byrådet i Bergen satser ikke på hverken arkitektur, klima eller miljø i en tid der samfunnsbyggende arkitektur og klima står på dagsorden i de fleste andre norske kommuner, skriver Byarkitekten i Bergen i sine avskjedsord som etat.
– Byrådet i Bergen satser ikke på hverken arkitektur, klima eller miljø i en tid der samfunnsbyggende arkitektur og klima står på dagsorden i de fleste andre norske kommuner, skriver Byarkitekten i Bergen i sine avskjedsord som etat.
«Nå skjer det vi fryktet. I morgen legger Byrådet i Bergen ned Byarkitekten og Klimaetaten som egne etater. Dette betyr at byrådet i Bergen ikke satser på hverken arkitektur, klima eller miljø i en tid der samfunnsbyggende arkitektur og klima står på dagsorden i de fleste andre norske kommuner».
Slik lød beskjeden fra Byarkitekten i Bergen på Facebook, etter at den endelige avgjørelsen om å legge ned etaten ble kjent onsdag ettermiddag.
Nyheten kom i form av en pressemelding fra Bergen kommune, der de peker kommunens økonomiske situasjon, og byrådets mål om å drifte kommunen mer effektivt, som bakgrunn for vedtaket.
Byrådet vil gjøre endelig vedtak i saken i byrådsmøtet den 15. august.
Sparer sju årsverk
– Endringene av Klimaetaten og Byarkitekten sparer skattebetalerne for nesten ti millioner kroner i året. Samtidig samler vi ressursene i større fagmiljøer med mål om bedre samhandling og positive synergier for disse to viktige fagfeltene, sier Høyres Christine Kahrs, byråd for byutvikling, i pressemeldingen.
Byrådet har ifølge meldingen vurdert flere alternativer for omorganiseringen, men konklusjonen er at de ansatte i Byarkitekten innlemmes i Plan- og bygningsetaten.
Omorganiseringen gjør at kommunen sparer syv årsverk, samt kostnader til husleie og energi, skriver kommunen.
– Under det forrige byrådet har utgiftene økt, samtidig som man har hatt en ekstraordinær inntektsvekst. Nå reduseres inntektene, mens utgiftene fortsetter å øke. Da må vi stramme inn, der hvor det forrige byrådet lot kommunen vokse for mye. Selv om ni millioner er langt ifra nok, må vi snu hver stein for å få budsjettene til å gå opp, sier Kahrs.
Omstridt avgjørelse
Engasjementet rundt Byarkitektens overlevelse fra fagmiljøet har vært stort det siste året, både blant Bergens egne arkitekter samt på nasjonalt og nordisk nivå.
Nordic Neighbourhood Lab i København samlet i april rundt 50 arkitekter, kulturaktører, akademikere, utviklere og representanter for offentlig forvaltning fra Aarhus, Bergen, Göteborg, Helsinki, København, Malmö, Oslo, Reykjavik, Stockholm og Trondheim til et opprop for Byarkitekten i samarbeid med Dansk Arkitektur Center.
Byarkitektene i Trondheim, Stavanger, Indre Østfold, Lillestrøm og Ullensaker gikk ut i Arkitektur og forsvarte sine bergenske kollegaer i et åpent brev.
Tidligere president i Norske arkitekters landsforbund, Adnan Harmabasic, mente blant annet at Bergens politikere burde være stolte av det de har fått til og ikke undergrave eget arbeid ved å legge ned etaten.
Ikke hørt
Slike innvendinger er nå ikke hørt.
– Byrådet har ikke villet gå i dialog med etatene for å kunne bli informert om hvilket løft Byarkitekten og Klimaetaten har gjort for Bergen. Nedleggelsen sparker bein under de viktigste grepene for å styrke den arkitektoniske kvaliteten i det som bygges i Bergen, skriver Byarkitekten på Facebook.
De mener nedleggelsen svekker den viktige brobyggerrollen mellom kommune og næringsliv, som etaten har skapt gjennom syv år.
– Med dette sender Byrådet et signal til byggebransjen om at arkitektur ikke betyr så mye lenger og de ikke trenger å strekke seg for kvalitet. Dette vil også gjøre det vanskelig å holde på dyktige fagpersoner i kommunen. Rent faglig er dette svært synd for Bergen by, skriver de.
Fagpersoner over hele landet har pekt på Byarkitekten i Bergens funksjon som rollemodell for økt satsning på arkitektur i blant annet Stavanger, Trondheim, Oslo, Askim og Lillestrøm gjennom opprettelsen av byarkitekt-stillinger.
– For en gang skyld gikk Bergen foran i etablering av Byarkitekt og viste resten av Norge hvordan det offentlige i mye større grad kan ta ansvar og ha ambisjoner for omgivelsene våre, skriver Byarkitekten på Facebook, og avslutter med å takke for sju gode år som etat i vestlandshovedstaden.
Arkitektur kommer tilbake med mer.