Markerer støtte til Byarkitekten

Fagforeningene i Bergen kommune med støttemarkering for Byarkitekten og Klimaetaten. – Det er viktige nasjonale fagmiljøer som her brytes opp, sier hovedtillitsvalgt.

Fagforeningene i Bergen kommune med støttemarkering for Byarkitekten og Klimaetaten. – Det er viktige nasjonale fagmiljøer som her brytes opp, sier hovedtillitsvalgt.

Byarkitekten Bergen. Dør.

Byarkitekten skal ikke lenger være egen etat. Nå reagerer også ansatte i Bergen kommune på beslutningen. 

Foto: Torbjørn Tumyr Nilsen
>

Torsdag denne uken skal Byrådet i Bergen behandle sakene om «omorganisering av Byarkitektens og Klimaetatens kjerneoppgaver». Målet til Byråd for byutvikling er at Byarkitekten legges ned som egen etat og at «etatens ansatte, arbeidsoppgaver og ansvarsområder overføres til Plan- og bygningsetaten».

Et lignende forslag om nedleggelse av Klimaetaten i kommunen, skal også behandles torsdag. 

Onsdag den 14. august markerer imidlertid de fagorganiserte i Bergen kommune motstand mot disse politiske vedtakene. Medlemmer i fagorganisasjoner som Arkitektenes fagforbund (Afag), Tekna, Samfunnsviterne, Juristforbundet og Naturviterne, oppfordres til å møte opp utenfor Rådhuset onsdag klokken 11.30 til politisk markering. 

– Vi markerer at vi er veldig uenig i at politikerne legger ned Byarkitekten og Klimaetaten som frie og uavhengige stemmer i byutviklingen i Bergen. Den faglige uavhengigheten til Byarkitekten har gjort at byutviklingen i Bergen har blitt mye bedre. Når den nå kommer inn under en annen etat vil de ikke lenger kunne snakke med en like tydelig stemme, sier Karen S. Reinholdtsen, hovedtillitsvalgt for Afag i Bergen kommune, til Arkitektur.

>

Uenighet om nedleggelse

Det var tidligere i forrige uke at det ble kjent at en endelig avgjørelse om nedleggelse var tatt i saken. Avgjørelsen var lenge varslet, men skapte likevel reaksjoner

– Dette er et tydelig signal om at byrådet satser mindre på arkitektur. Ikke bare legger de oss inn under Plan- og bygningsetaten, de skal også redusere bemanningen, sa Maria Molden til Arkitektur i forrige uke.

Ny NAL-president og ansatt i Byarkitekten, Tina Larsen, mente avgjørelsen dreide seg mest om symbolpolitikk. 

– Enkelte politikere ønsker å markere seg. For oss som jobber med fag er det enkelte prosjekter som er bedre enn andre, og det kan det være at enkelte utbyggere har syntes det har vært irriterende, og kanskje politikerne har hørt på dem, sa Larsen til Arkitektur. 

Byråd for byutvikling i Bergen, Christine Kahrs (H), svarte NAL-presidenten med at det ikke er symbolpolitikk å legge ned etaten.

– Denne omorganiseringen skaper større og mer robuste fagmiljøer hvor byrådet mener man vil oppnå positive synergier, bedre samhandling og færre ledd i saksbehandlingen. I tillegg sparer kommunen ni millioner kroner i året, skrev byråd Kahrs til Arkitektur i en e-post. 

– Bryter opp fagmiljøer

Reinholdtsen jobber selv i byplanavdelingen i kommunen. Hun forklarer at de der har opplevd Byarkitekten som en svært god og viktig ressurs. 

– Vi trenger å ha arkitekter inne i små og store, komplekse saker for å sikre kvaliteten i byutviklingen. I kommunen har vi ikke nok arkitekter til at de kan være inne i alle saker, men med Byarkitekten hadde både vi og utbyggerne en støttespiller som kunne brukes underveis i prosjektene, mener den tillitsvalgte.

– Hvem er dere som nå markerer motstand mot vedtaket? 

– Det er medlemmer i alle underorganisasjonene til Akademikerne som er invitert. Vi opplever en brei enighet blant fagorganiserte i denne saken. Det handler for oss om å beholde kompetansen i kommunen. Samtidig ser vi at både Byarkitekten og Klimaetaten har vært forbilder for lignende arbeid i andre norske byer. Det er dermed viktige nasjonale fagmiljøer som her brytes opp. 

– Dere er jo en del av byråkratiet i kommunen. Er det vanskelig å komme med en politisk markering som dette, mot egen politisk ledelse? 

– Vi gjør ikke dette i arbeidstiden, og det er ikke en streik. Vi gjør dette som privatpersoner fordi vi er uenige i det politiske vedtaket, sier Reinholdtsen.

Portrett av Maria Molden utendørs med kryssede armer. Foto.

– Etaten selv har kommet med viktige innspill i en oppgavegjennomgang fra Byarkitekten, uten at vi kan se at innspillene på noen som helst måte er svart ut, forstått eller imøtekommet. Da er siste utvei en politisk markering, sier Maria Molden, enn så lenge byarkitekt i Bergen.

Foto: Montage Film/Byarkitekten i Bergen

Kompetansen rigges ned

Byarkitekt Maria Molden sier i en kommentar til Arkitektur at det er flott at de fagorganiserte lager en politisk markering. 

– Dette handler om hvordan et viktig fagmiljø mister posisjon i kommunen. Et fag som har stor betydning for alle og som det offentlige har et stort ansvar for å forvalte. Da er det ikke rart at de fagorganiserte reagerer når kompetansen rigges ned. I tillegg er det all grunn til å være kritisk til hvordan prosessen har foregått med marginalt med dialog og åpenhet i forhold til de prioriteringen som her er gjort, sier hun.

Molden forteller at det har vært et massivt trykk fra alle hold overfor politisk ledelse om å beholde etaten. Støtten er kommet fra blant andre nordiske arkitekter, fra Norske arkitekters landsforbund og Bergen arkitektforening, samt gjennom store underskriftskampanjer og markeringer fra øvrig bransje. 

– Byarkitekten har selv har kommet med viktige innspill i en oppgavegjennomgang fra etaten, uten at vi kan se at innspillene på noen som helst måte er svart ut, forstått eller imøtekommet. Da er siste utvei en politisk markering, sier Maria Molden.

>
>
>