Aktuelt / Politikk
Høyres boligpolitiske talsmann i Oslo Arve Juritzen går hardt ut mot MDG. Mens byen skriker etter nye boliger, mener Juritzen at miljøpartiet prøver å stanse boligbyggingen i hovedstaden, skriver Aftenposten.
Av de 2093 boligreguleringene bystyret har behandlet siden det tiltrådte i fjor, har MDG stemt imot 576 av dem, ifølge Høyres egen gjennomgang av tallene.
Så sent som i forrige uke, stemte MDG, sammen med Rødt, nei til to blokker og 87 leiligheter på en tomt med et kontor- og lagerbygg på Løren. Både Plan- og bygningsetaten og samtlige andre partier sa ja.
– Prisene øker enda mer
Juritzen viser til tilfeller der MDG har latt bevaring av gamle industribygg komme foran behovet for nye boliger.
– Å si nei til så mye fører til en ting: Boligprisene øker enda mer, sier han til Aftenposten.
Han mener MDG ikke kan ønske seg sosial boligbygging og samtidig gå mot så mye.
Ønsker full rivestopp
MDGs Sigrid Heiberg avfeier imidlertid kritikken. Hun mener det ikke er et mål å bygge mest mulig.
– Vi stemmer mot prosjekter vi mener er dårlige for Oslo. Det er bygget ned altfor mye natur. Og nå, på Løren, skal det rives enda et fullt fungerende bygg, sier hun til avisen.
MDG ønsker full rivestopp og mener det bør være veldig gode grunner for å rive fungerende bygg.
Vil regulere markedet
Konfrontert med Juritzens påstand om at MDG boligpolitikk er usosial, svarer Heiberg at det tvert imot er Høyre som fører en usosial politikk, ved å kutte i eiendomsskatten, og kutte støtten til de som trenger det mest.
MDGs svar er å regulere boligmarkedet, og å bygge ut loftsleiligheter i sentrum.
– Men vi kan ikke bare telle antall. Vi må bygge med kvalitet, sier Heiberg til Aftenposten.
Også arkitekter vil stoppe riving
MDG er ikke de eneste som jobber for å hindre riving av bygg. Flere arkitekter tenker i samme baner.
I høst lanserte Architects Climate Action Network (Acan) sitt digitale rivingskart, som gir en interaktiv oversikt over bygg som er planlagt revet i Norge.
– Det handler ikke om at vi skal forby all riving, men tenk på Landbrukskvartalet eller Y-blokka og mange andre bygg hvor vi kunne vært mye mer kreative i stedet for å rive store betongkonstruksjoner. Det er alltid mulig å ikke rive og heller finne nye løsninger, som sikrer bevaring, sa Armelle Breuil fra Acan Norge til Arkitektur.
Særegen industri, generiske boliger
Med sin bok Groruddalen på tvers har også arkitektkontoret Speed forsøkt å problematisere en byutvikling der man river særegen industriarkitektur til fordel for generiske boliger.
– Man kan ikke bevare industri i byen for enhver pris, men heller bygge og utvikle på en måte som tar hensyn til det som allerede eksisterer på steder, heller enn å rive og starte på nytt, sa Eirik Stokke-Mikalsen fra Speed til Arkitektur tidligere i november.