– Mulighet til å spare millionbeløp

Fremskrittspartiet i Trondheim vil følge etter Bergen og skrote stillingen som byarkitekt. – Helt uaktuelt for byrådet, svarer Trond Åm (V).

Fremskrittspartiet i Trondheim vil følge etter Bergen og skrote stillingen som byarkitekt. – Helt uaktuelt for byrådet, svarer Trond Åm (V).

Foto av en kanal med fargede hus i Trondheim

Da Trondheim utnevnte Are Risto Øyasæter til byarkitekt var han den første siden Knut Bergersen, som gikk av tilbake i 1955.

Foto: Perlblau/Wikimedia
>

Det er avisen Nidaros som har intervjuet Elin Marie Andreassen (Frp), partiets representant i Trondheims formannskap. Andreassen mener byen bør følge etter Bergen, som tidligere i august bestemte seg for å legge ned Byarkitekten som etat.

– Trondheim kommune har nettopp hatt søknadsfrist for ny byarkitekt, etter at dagens byarkitekt går av 1. september. Trondheim bør heller gjøre som Bergen og legge ned ordningen med byarkitekt, sier Andreassen til avisen.

>

Begrunnelsen er at byen kan få en «umiddelbar årlig innsparing på over to millioner kroner fra 2025». Penger hun mener kan få bedre nytte til bedre tjenester innenfor eldreomsorgen eller oppvekstsektoren.

– Estetiske hensyn og arkitektoniske kvaliteter er fullt mulig å ivareta i planprosesser og i byutvikling generelt, uten at det skal være en dedikert stilling til dette formålet, sier hun.

Det var i 2022 at Trondheim kommune ansatte sin første byarkitekt på 67 år, etter inspirasjon fra nettopp Bergen. Are Risto Øyasæter har hatt stillingen i to og et halvt år, men går altså av med pensjon den 1. september.

Kommunen har allerede utlyst stillingen som ny byarkitekt, og er i ferd med å ansette Risto Øyasæters arvtaker. Over 20 personer har søkt på stillingen.

Elin Marie Andreassen

Elin Marie Andreassen i Frp.

Foto: privat

Møter motbør

Elin Marie Andreassens utspill har vakt oppsikt blant Trondheims politikere. I et svar i Nidaros skriver blant annet Jannicke Eriksen og Torbjørn Andre Moe i Trondheim Arbeidersamfunn at det er «helt feil å gå i motsatt retning» ettersom flere norske byer nå har opprettet stillingen og «skjønt viktigheten av å ha en egen byarkitekt».

Moe og Eriksen betegner byarkitektens arkitekturstrategi for Trondheim som «et viktig verktøy for alle som er involvert i byutvikling» og kaller stillingen for «et av få tiltak for å løfte bevisstheten om arkitektur i samfunnet».

De kaller det et «umulig sammenligningsgrunnlag» å sette stillingen opp mot bedre tjenester innenfor eldreomsorg eller oppvekstsektoren.

«Det må finnes andre områder i budsjettet å spare inn på», skriver Eriksen og Moe i Trondheim Arbeidersamfunn.

Trond Åm

Trond Åm (V) er byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim.

Foto: Trondheim kommune

Helt uaktuelt

Også byrådet i Trondheim reagerer negativt på Frps utspill.

– Det som har skjedd i Bergen er en tragedie som ikke trenger flere akter. Vi i Trondheim vil vise en annen vei, sier Trond Åm (V) til Arkitektur.

Åm er i dag byråd for kultur, idrett og friluftsliv i Trondheim, men var politikeren som fikk gjennomslag for forslaget om å opprette stillingen som byarkitekt i 2022. På vegne av byrådet er Åm tydelig:

– Det er helt uaktuelt for byrådet å skrote byarkitekten, og ansettelsesprosessen er i full gang. 

Byråden peker videre på at det i byrådets plattform, Leangen-erklæringa, heter at byarkitektens rolle snarere skal styrkes.

– Dersom vi skal nå målene i arkitekturstrategien og å tvinge fram den nødvendige, men tungdrevne prosessen for å få løftet hensynet til arkitektonisk kvalitet i det som bygges – rett og slett at det som bygges også skal se fint ut – så trenger vi den uavhengige stemmen som byarkitekten representerer, avslutter Åm.

>
>
>