Nationaltheatret: Finansministeren avviser Tullinløkka-planer

Nytt teaterbygg på Tullinløkka til ti milliarder er totalt uaktuelt, ifølge Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Nå ber han Statsbygg utrede et minimumsalternativ.

Finansministeren vil prioritere rehabilitering av det gamle teateret, i stedet for nybygg på Tullinløkka.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

– Det er klart man får mer for ti enn for tre milliarder. Men vi kan ikke velge Rolls-Royce når en Volvo kan duge. Det dyreste alternativet vil binde opp for mange av kulturmidlene som ellers kunne gått til gode prosjekter rundt om i landet, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

I utredningen Statsbygg la frem i juni ble Tullinløkka-alternativet anbefalt, til en pris på nesten ti milliarder. Men selve rehabiliteringen er anslått til tre milliarder. 

>

Utrede minimumsalternativ

Finansministeren vil ha rask fremdrift og bare betale for den antikvarisk rehabilitering av den historiske bygningen og modernisering av hovedscenen.

– For å få et politisk flertall på Stortinget og sikre støtte og legitimitet rundt om i landet, må det utarbeides en billigere plan og med lavere forventninger til kvalitet i den perioden teateret stenges for rehabilitering. Derfor har jeg bedt om at det utredes et minimumsalternativ som Statsbygg har anslått til tre milliarder, sier Vedum til Dagens Næringsliv.

I den anslagsvis femårige rehabiliteringen kan teateret leie noen av de mange eksisterende scenene rundt om i byen, ikke bygge nytt, mener Vedum.

– Folk tror også at vi ber om for mye og at vi kan klare oss med mindre, men vi har allerede kuttet mye i hvilke krav vi faktisk stiller, sa teaterets sjef Kristian Seltun til Arkitektur tidligere i høst. 

Foto: Torgeir Holljen Thon

Enig med Butenschøn

Vedum støtter dermed Peter Butenschøn, som i Arkitektur tidligere har gått hardt ut mot Tullinløkka-forslaget, som teateret selv ønsker seg.

– Butenschøn påpekte det opplagte i at det finnes mange alternative måter å forvalte midlene på. Og at alt ikke trenger å være nytt og perfekt. Vi kan ikke forvente at en så gammel bygning skal kunne være helt tidsriktig innvendig uten at det blir altfor dyrt og komplisert. Det er bedre å få det raskt rehabilitert og fint, ikke etter 18 år og voldsomt kostbart, sier finansministeren.

>
>
>