– Nødvendig at stat og kommune tar større ansvar for boligforsyningen

LO satser på boligpolitikk, og vil la arbeidsledige bygningsarbeidere bygge sårt tiltrengte boliger.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) holder til i Folkets hus ved Youngstorget, hvor torsdagens 1. mai-tog starter.

Foto: Torgeir Holljen Thon
>

I anledning arbeidernes internasjonale kampdag 1. mai løfter LO i Oslo den boligpolitiske fanen, bokstavelig talt: En av parolene i årets 1. mai-tog i hovedstaden er «La ledige hender i byggebransjen bygge boliger».

Det er paradoksalt at mens landet trenger nye boliger, trenger bygningsarbeiderne arbeid, mener LO.

– Det er så lite som blir igangsatt, at veldig mange sliter nå. Det er fare for oppsigelser og ytterligere permitteringer for bygningsarbeidere. Derfor er det viktig at disse tiltakene vi foreslår kommer i gang, sier Harald Braathen, nestleder i LO i Oslo og leder av Bygningsarbeidernes fagforening.

>

Mister en generasjon

Blant tiltakene de ønsker seg er en større ikke-kommersiell utleiesektor og et utvidet mandat til Husbanken.

I tillegg er LO bekymret for at store kull med fagfolk og nødvendig kompetanse forsvinner.

– Derfor jobber vi får å få på plass en endring av permitteringsregelverket, sånn at vi ikke står i den situasjonen at vi plutselig mister en hel generasjons bygningsarbeidere som ikke kommer tilbake til bransjen når de først har fått jobb andre steder, sier Braathen.

– Det er et kjempebehov, både for nye boliger og studentboliger. En større ikke-kommersiell utleiesektor og endringer i Husbanken vil kunne bidra til at bygginga kommer i gang, sier Harald Braathen, nestleder i LO i Oslo og leder av Bygningsarbeidernes fagforening.

Foto: Ihne Pedersen

Viktigst å komme i gang

Og det er ingenting å si på behovet for nye boliger, påpeker han.

– Det er et kjempebehov, både for nye boliger og studentboliger. En større ikke-kommersiell utleiesektor og endringer i Husbanken vil kunne bidra til at bygginga kommer i gang.

– Hvis man skulle få i gang bygging igjen, hva med kvaliteten på det som bygges? Er det ikke viktig at det er gode boliger for folk å bo i?

– Vi er selvfølgelig opptatt av det og. Men det viktigste for oss er at ting kommer i gang. Men det er klart, det som bygges må tilfredsstille de kravene som er.

Laveste siden 1946

Neste uke samles LO til kongress, der forbundets politikk skal vedtas. Til kongressen har sekretariatet i LO fremmet en boligpolitisk uttalelse, som peiler ut retningen LO ønsker for boligpolitikken i årene som kommer. Den er også i tråd med LOs boligpolitiske plattform.

Marie Storli er samfunnsøkonom og rådgiver i samfunnspolitisk avdeling i LO, hvor hun jobber med boligpolitikk. Hun mener det er nødvendig at stat og kommune tar større ansvar for boligforsyningen.

– Igangsettingen av ny boligbygging har ikke vært lavere siden 1946. Det er i stor grad høye renter og byggekostnader som har gjort at aktiviteten har stoppet opp, sier Storli.

Det er viktig at det bygges tilstrekkelige boliger, med god kvalitet og innenfor folks budsjett, påpeker hun. Her har ikke markedet levert.

– Det «frie» boligmarkedet skaper både boligmangel og større forskjeller i samfunnet. Vi mener det er riktig å stimulere til økt bygging av ikke-kommersielle studentboliger og eldreboliger. I tillegg til allmenne ikke-kommersielle utleieboliger, som er tilgjengelige for alle.

Marie Storli tror arkitekter har en viktig rolle å spille i samfunnsutviklingen. – Arkitektene har også interesse av å bygge for en allmennboligsektor, fordi det gir større muligheter til å tenke kreativitet og kollektive løsninger, sier LO-rådgiveren.

Foto: Trond Isaksen

Kommunene sliter

Det er dessuten en god anledning nå til å bygge flere kommunalboliger, mener Storli.

– Det er bekymringsfullt at 645 familier med barn bor i midlertidige botilbud, og at det er kraftig vekst blant dem som benytter tilbudet i mer enn tre måneder, ifølge Kostra 2025, sier Storli, og viser til kommune-stat-rapportering.

– Det sier noe om at kommunene sliter med å oppfylle sin plikt til å stille med boliger til utsatte mennesker. 

Møte med NAL

– Hvordan sikrer man god kvalitet på det som skal bygges?

– Jeg mener at det er muligheter for å utforme en allmenboligsektor, eller tredje boligsektor, slik at man kan bygge god kvalitet. Dette fordi ikke-kommersielle aktører har mulighet til å sette et lenger tidsperspektiv, og være en ansvarlig forvalter av boligmassen.

Skal du eie og drifte boligene i 100 år, så lønner det seg å bygge høy kvalitet, påpeker Storli.

– Mens om du skal selge boligen når den står ferdig handler det om å holde byggekostnaden så lav som mulig. Da er det dessuten noen andre som skal ta kostnadene av vedlikehold, og dermed har ikke boligutviklerne insentiver til å bygge kvalitet.

– LO hadde nylig et møte med Norske arkitekters landsforbund. Hvilken rolle kan arkitektene spille i LOs boligpolitikk?

– Jeg tror arkitekter har en viktig rolle å spille i samfunnsutviklingen. Arkitektene har også interesse av å bygge for en allmennboligsektor, fordi det gir større muligheter til å tenke kreativitet og kollektive løsninger, avslutter Storli.

>
>
>