Restarter råd med frokost

Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI) gjenoppstår med frokostmøter. Målet er å samle designfeltet og at flere kan leve av å være designere.

Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI) gjenoppstår med frokostmøter. Målet er å samle designfeltet og at flere kan leve av å være designere.

Portrett av Mona Lise Lien. Foto.

Mona Lise Lien, daglig leder i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), er klar for første frokostmøtet i regi av Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI).

Foto: Ingebjørg Semb
>

Tirsdag 23. november arrangeres det første frokostmøtet i regi av Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI). Temaet for serien er «Hvordan styrke norsk design og designindustri?»

Det første frokostmøte tar for seg spørsmålet: «Hvordan få norsk design mer ut i verden?»

To nye frokostmøter vil bli arrangert på nyåret. Satsingen er en del av en halvårig pilot hvor potensialet for norsk design skal utforskes. Piloten vil også fungere som en restart av SMI.

– Etter at samarbeidsrådet har ligget nede en periode, har vi nå endelig fått på plass en ny samarbeidsavtale mellom designfeltet og virkemiddelapparatet ved Doga. Det er veldig bra og kan være starten på igangsetting av dette viktige arbeidet, sier Mona Lise Lien, daglig leder i Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL).

Vestre ledet SMI

Historien til Samarbeidsrådet for møbel- og interiørdesign (SMI) går tilbake til 2016 og startet med at alle aktørene i verdikjeden samlet seg for å finne en måte å samarbeide på. Den første lederen av samarbeidsrådet var dagens næringsminister, Jan Christian Vestre, den gang direktør for den familieeide norske møbelprodusenten Vestre.

Målet med SMI var og er at designere, produsenter, organisasjoner, utdanningsinstitusjoner og virkemiddelapparat skal jobbe sammen for å fremme norsk møbel- og interiørdesign i Norge og i utlandet.

– Med SMI klarer vi å samle hele verdikjeden fra designer og produsent til de som jobber med å få produktene ut i markedet. Når vi står samlet er det mye større sannsynlighet for at vi lykkes, sier Lien.

>
Ragnhild Grytten sitter ved et bord og jobber på PC'en. Foto.

Ragnhild Grytten, markedssjef i Norsk Industri Designindustrien, mener det nå handler om å spre budskapet og formidle hva SMI står for og hvorfor dette samarbeidet er viktig.

Foto: Norsk Industri Designindustrien

– Mer slagkraftig

Ragnhild Grytten, markedssjef i Norsk Industri Designindustrien, har sammen med Lien i NIL jobbet med frokostmøtene og revitaliseringen av SMI. Hun håper frokostmøtene kan bli den friske starten som trengs for å få samarbeidet opp igjen.

– Nå handler det om å spre budskapet og formidle hva SMI står for og hvorfor dette samarbeidet er viktig. Målet på sikt må være at SMI blir en egen juridisk enhet slik at vi blir en enda mer slagkraftig enhet, sier Grytten til Arkitektnytt.

– Hvorfor er dette samarbeidet viktig for designfeltet?

– For å klare å løfte frem norsk designindustri i Norge og i utlandet er det viktig å samle feltet. Vi er så mye sterkere når vi står sammen og kommuniserer det samme budskapet.

Nå prøver vi oss frem med disse frokostmøtene så håper jeg at de ulike aktørene er interessert i å utvikle samarbeidet videre.

Økt eksport og innkjøp

For både Grytten og Lien er det derfor nå viktig at møbeldesignere melder seg på og deltar på frokostmøtene.

– Dette er svært viktig for alle designere. Det overordnede målet er jo å løfte frem potensialet til norsk design, både i Norge og i utlandet, slik at flere kan leve av faget. Jo, mer vi jobber med dette på et strukturelt nivå, jo mer jobb blir det for norske designere, sier Lien.

– Hvilke konkrete muligheter ser dere for endring?

– Det handler om bedre koordinering og kunnskapsutveksling rundt eksport av norsk design, deltakelse på internasjonale messer og lignende. Vi må på generell basis øke bevisstheten og stoltheten rundt norsk kvalitetsdesign. Men det kan også handle om å kjempe frem bedre retningslinjer for offentlige innkjøp, bruken av norsk design i norske signalbygg må økes. Ta deg en tur til Sverige eller Danmark - og du vil se en helt annen virkelighet.

Frokostmøtet er gratis og arrangeres hos Doga, Hausmanns gate 16, Oslo. Kaffe og kanelbolle serveres. Arrangementet kan også strømmes digitalt. Les mer om SMI og arrangement og påmelding her.

>
>
>