Aktuelt / Utdanning
Åpen utlysning: Murstein på Bali
Klar for en måned på Bali i april? Nytt residency-opphold søker arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere til et dypdykk i balinesisk mursteintradisjon.
Klar for en måned på Bali i april? Nytt residency-opphold søker arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere til et dypdykk i balinesisk mursteintradisjon.
Bali-prosjektet til PRAKSIS og Don Lawrence er nå i gang med å rekruttere til sin andre runde. Prosjektet handler om faglig utvikling, research og kunnskapsutveksling mellom norske og internasjonale arkitekter og andre kreative på Bali. Denne gangen er temaet murstein – laget på balinesisk måte.
Navnet på årets Open Call er «Bricking it: An Urgent Situation 2024» og avreise er april 2024.
– Første runde på Bali var en utviklingsfase hvor vi ikke helt visste hva vi skulle ende opp med. Vi hadde noen idealistiske drømmer, og i løpet av måneden på Bali vokste prosjektet i ulike retninger, styrt etter kompetansen og interessene til deltakerne. I denne nye runden er temaet for oppholdet mer spisset og konkret, sier arkitekt Don Lawrence til Arkitektur.
Lokal tegl på pensum
Lawrence driver altså Bali-prosjektet sammen med PRAKSIS, en Oslo-basert «transnasjonal plattform for kunst, forskning og læring». PRAKSIS er spesialister på ulike residency-prosjekter og to av grunnleggeren eier en eiendom på Bali som er en del av prosjektet.
Residency-oppholdet er finansiert av Nordisk Kulturfond og Kulturdirektoratet. Og i år er det tradisjonell tegl som er hovedfokus.
– Beslutningen om å bruke teglstein ble inspirert av besøket på en teglsteinfabrikk på Bali tidligere i år, samt at vi har etablert kontakt med de lokale og regionale arkitekter Andy Rahman, Professor Totok Noerwasito og doktor I Nyoman Gede Maha Putra, som har spesialkompetanse innen murverk. Dette skapte en unik mulighet, sier Lawrence.
Global tverrfaglighet
Som en reklame for runde to forteller Lawrence gledelig om hvor vellykket første runde var. Den ble arrangert våren 2023. Deltagere var arkitekter, landskapsarkitekter og kunstnere fra Norge, Frankrike, Canada, Uganda og Malaysia.
– Det var fantastiske mennesker som deltok, og vi ble som en gjeng eller familie å regne. Det var også veldig artig å se hvordan menneskene med ulik ekspertise ga bredde til prosjektet og brettet det ut mot ulike retninger. Det oppsto blant annet et veldig godt samarbeid mellom kunstnerne og landskapsarkitektene hvor kunstnerne overrasket alle med gode tekniske løsninger på et prosjekt som skulle skaffe vann til et landskap i tørkeperioden.
Bali-lærdommene
Gjengen som nå velges ut, møtes først via flere forelesninger og seminarer på nett. Deretter fortsetter samarbeidet når alle møtes på Bali i april.
Folk i alle aldre kan søke om å bli med på oppholdet.
– Hvorfor skal noen søke på dette nye residency-oppholdet i april?
– Det mest spennende er kanskje å få anledning til å bo én måned på Bali. Faglig er du også en fagturist, hvor du kan glemme ditt eget fag i en måned. Du må på en måte lære faget på nytt i møtet med en ny kontekst og virkelighet. Jeg kommer selv fra Jamaica og er utdannet i New York og Oslo, men i møte med Bali var det som å begynne litt på nytt.
– Hva gir det deg som arkitekt?
– Det gir et nytt perspektiv på yrket ved at du opplever noe helt annet. Jeg ble nybegynner igjen og fikk en innsikt som også preget min egen praksis i Norge etterpå. Man må selvsagt ha et visst perspektiv i egen tenkemåte, men for meg handlet om å oppdage en ny refleksjon og kreativitet.
– Spesielt unge arkitekter opplever høy arbeidsledighet for tiden. Er Bali-prosjektet også noe for dem som sliter med å skaffe seg fast arbeid i et vanskelig marked?
– Absolutt! Hvis det er unge mennesker som ønsker å ha noe relevant på CV-en deres, er dette en veldig god og spennende mulighet.
Et hyggelig land
Lawrence har også et siste trekkplaster. Bali har nemlig også høy grad av vennlighet, gjestfrihet og glade mennesker, mener Lawrence. Bali er en provins i Indonesia, med hinduisme som klart største religion (87 prosent) og turisme som største inntektskilde.
– Jeg vet det finnes en global liste over lykkelige land hvor blant annet Norge og Finland skårer høyt. Men denne indeksen bommer. Bali, til tross for stor fattigdom og få muligheter, er et mye lykkeligere sted. Mitt eget hjemland Jamaica har også et visst rykte for gjestfrihet, men Bali er det hyggeligste jeg har besøkt.
Kost og losji under oppholdet er gratis og deltagerne får et reisestipend på 5000 NOK, mens reisen må deltakerne betale selv. Søknadsfrist er 4. januar 2024.
Les mer om PRAKSIS og Open Call: «Bricking it: An Urgent Situation 2024» her.