Julie Sætre Rye

Julie Sætre Rye. Foto.
Foto: Privat

Vår nydelige venn og kollega Julie Sætre Rye er gått bort, bare 40 år gammel. Hun etterlater seg et kontor i sorg over å ha mistet en kjær medarbeider; et unikt, varmt og skapende menneske som har satt dype spor i oss alle.

Julie var alltid så full av liv, og det er vanskelig å forstå at hun nå er borte. Sosial, sprudlende, engasjert og kreativ. Hun var som en slags magnet - et naturlig midtpunkt. En som skapte fargerik hverdagsmagi for alle oss rundt. Vi er heldige og privilegerte som har fått ta del i mange minnerike hverdager og fester med Julie på kontoret.

Julie startet i Grindaker i 2009. Hun ble uteksaminert fra NMBU samme år og hadde før landskapsarkitektstudiene vært innom et år på Økologi og naturforvaltning. Julie mimret ofte tilbake til gode minner fra studietiden på Ås. Ikke minst var det i studiene at Julie møtte sin kjære Frode, som hun senere fikk to skjønne barn sammen med.

Som det sosiale vesenet hun var, var det lett å se for seg Julie i sitt ess som sangfugl i det fargesprakende Pikekoret Ivar. Skuespillertalentet fikk utfolde seg som skuespiller i UKA-revyen. Teater og skuespill var også noe vi kolleger gjentatte ganger fikk ta glede i, gjennom hysteriske parodieringer på julebord eller i andre sosiale lag. Ofte lo vi over at Julie hadde dukket opp på noens tv-skjerm; gjennom roller i Hotell Cæsar og Himmelblå, eller som baderomselger i reklamefilm.

På jobben var hun alltid profesjonell og tok ansvar. Hun var kreativ, kunnskapsrik og inspirerte oss kolleger. Julie har satt mange spor i landskapet rundt omkring i landet, og har vært involvert i over femti ulike prosjekter her på kontoret. Et av Julies hovedfelter var innenfor gravplassplanlegging. Her brant hun for nytenking innenfor faget, og var ivrig på å utfordre tradisjonene med helhetlige vegetasjonskonsepter og nye former for materialbruk. Innenfor vegetasjonsbruk viste hun særlig entusiasme og kunnskap, og hun har i flere årskull vært foreleser i vegetasjonskurset på NMBU. Julie var engasjert i samfunnet og i byplanlegging, og deltok gjerne i debatter gjennom flere publiserte kronikkinnlegg i ulike tidsskrifter.

Julie elsket barn, noe som også skinte sterkt gjennom i arbeidet som landskapsarkitekt. Hun har vært med på å tegne en rekke skoler, barnehager, aktivitetsparker mm. I arbeidet var hun genuint opptatt av - og eksepsjonelt god til - å tale barnas sak, se deres behov og møte dem gjennom ulike medvirkningsprosesser. Hennes kreativitet og lekenhet som menneske var gull verdt i dette arbeidet.

Gjennomgående for alle Julies prosjekter var helhetlige, kreative og idérike konsepter, samt evnen til å se muligheter og løsninger i enhver situasjon. Hun viste faglig stolthet og integritet, og hadde stor lidenskap for faget. Hun var uredd og standhaftig – men også alltid ydmyk, positiv og vennskapelig, noe som førte frem i samtlige prosjekter hun var en del av.

Å samle mennesker, oppmuntre til fellesskap, arrangere, inkludere og by på seg selv var alltid en selvfølge for Julie. En rausere personlighet skal man lete lenge etter. Julie var full av omsorg for alle rundt seg og hadde sterk rettferdighetssans. Sine egne helsemessige utfordringer snakket hun heller lite om. Aldri har hun tillatt sykdom å hindre henne i å leve livet som hun selv vil. Det var lett å glemme hva hun slet med, og det var heller ikke det hun ville ha fokus på. «Jeg vil jo bare ha en vanlig hverdag,» sa hun.

Enhver bursdag måtte feires, og julen var årets store begivenhet – ingen tvil om det; da ble kontorplassen pyntet med julekuler og lys til glede og berikelse for alle oss rundt. 40-årsdagen i juni i fjor hjemme i Grønvoll Hageby ble hennes siste bursdagsfest. En magisk kveld, som også noen av oss kolleger var heldige å få ta del i. Tropevarme, sang, musikk og kjærlighet i hagebyen som hun elsket så høyt. En kveld vi aldri kommer til å glemme.

Julies unike viljestyrke, tapperhet og evne til å se håp og muligheter i enhver situasjon, er noe vi tar med oss og vil for alltid la oss inspirere av. Vi skal gjøre vårt beste i å videreføre hennes hverdagsmagi her på kontoret og hun vil alltid være med oss i hjertene våre.

Begravelsen fant sted fredag 26. april i Onsøy kirke. Kirken var fylt til randen av familie, venner og kolleger. Våre tanker går til Frode, Hans Ivo, Sixten Iver og resten av Julies fine familie.