Selvangivelsen: Add arkitekter

Av Solveig Nygaard Langvad

Publisert 01. oktober 2024

Gruppebilde av Add Arkitekter, noen stående og noen sittende på paller eller på huk.

Add arkitekter har 40 ansatte. Her er en hel del av dem.

Foto: Add Arkitekter

I fjor skiftet Dyrvik arkitekter navn til Add arkitekter, men målet er fremdeles å skape arkitektur av høy kvalitet for mange, med en helt egen plass i hjertet for kulturprosjekter.

Av Solveig Nygaard Langvad

>

Timepris:

Omtrent som andre arkitektkontor i Oslo, men for lavt i forhold til verdiskapingen vi bidrar med.

Hvilke oppgaver er det brukt flest timer på det siste året? 

Vi har en miks av plan- og byggeprosjekter. På Tangenkaia i Drammen har vi lagt ned en sterk innsats i år, men i antall timer er det nok boligprosjektene Gregers kvartal på Løren, Poulssons Kvarter og Nansenløkka på Fornebu som vinner. 

Hvilke oppdragsgivere faktureres denne måneden?

44 forskjellige, blant annet Bane NOR Eiendom, OBOS Nye hjem, AF, Drammen kommune, Fornebuhøyden utvikling og NCC. 

Hvilken eierstruktur har dere?

I tråd med den demokratiske og humanistiske tankegangen som alltid har preget kontoret, er Add arkitekter et aksjeselskap eid av de ansatte. 

Hvilken organisasjonsstruktur har dere?

Add ledes av et styre på fire personer, alle ansatt på kontoret. Daglig leder er ansatt av styret og sammen med kontorleder utgjør de to den daglige ledelsen, mens den faglige ledelsen er fordelt på de seks partnerne. 

Minste pågående prosjekt i omsetning:

Felleshuset på Nansenløkka på Fornebu for OBOS. Største pågående prosjekt i omsetning: Poulssons Kvarter på Fornebu som er et boligprosjekt vi tegner for Fredensborg Bolig.

Hva blir de viktigste satsingsområdene de neste to til tre årene?

EUs Taksonomi setter en standard for bærekraftrapportering, og vi forventer at våre oppdragsgivere vil ha et økt fokus på bærekraft i sine prosjekter framover. Dette er skikkelig bra, og vi gleder oss til å kunne bistå i enda større grad med vår kompetanse på feltet. Vi vil arbeide kontinuerlig med å videreutvikle vårt arbeid med gjenbruk av eksisterende byggeri og transformasjon. I tillegg har vi alltid hatt en stor del av vår portefølje innenfor planlegging og urbanisme. Det er gode bein å stå på også fremover.

Hvilke debatter som omhandler arkitektur, er mest aktuelle der dere holder til?

I de 25 årene vi har holdt på har målet vært å skape arkitektur av høy kvalitet for mange. Derfor er vi engasjert i debatten omkring høy utnyttelse, bærekraft og kvalitet, og ser det som en kontinuerlig utfordring å imøtekomme dagens behov uten å ødelegge mulighetene for kommende generasjoner. Sterke romlige kvaliteter, god kontakt med omgivelsene og attraktive uterom og nabolag vil alltid være viktig for oss.

I hvilken grad påvirker klimaspørsmålet og utslippsmål hvordan dere arbeider i det daglige?

Add er en Miljøfyrtårnbedrift, og vi evaluerer miljømålene i våre prosjekter fra planfase til ferdig bygg. Vårt overordnede mål er å bidra til et mer bærekraftig samfunn ved å levere arkitektonisk kvalitet og funksjonalitet, basert på bærekraftige prinsipper og løsninger. Derfor søker vi etter oppdrag og partnere med høye ambisjoner om å redusere klimaavtrykket. I tillegg engasjerer vi oss i tverrfaglige nettverk for å fremme bærekraftig bransjepraksis. Som kontor har vi siden oppstarten vært opptatt av at bygninger og områder kan tilpasses ny bruk over tid gjennom transformasjon. For tiden jobber vi med flere transformasjonsprosjekter, både for bygg og byområder. Eksisterende materialer og elementer blir behandlet som ressurser, og ikke minst en mulighet til å skape spennende arkitektur.

Hvordan er organisasjonsgrad, samarbeid mellom ansatte og ledelse, arbeidsbetingelser og arbeidsforhold?

Vi er et samarbeidende kontor basert på åpenhet og tillit. Kulturen her er demokratisk og det praktiseres stor grad av medbestemmelse, blant annet ved at alle fast ansatte får mulighet til å bli medeiere. I dag er vi 29 aksjonærer av totalt 40 kolleger. Vi heier dessuten på alt som fremmer fellesskap, god helse, glede, trivsel og kreativitet. Derfor arrangerer vi kontorfester og Add-bar, stiller med lag på fotballturneringen FAFA og Holmenkollstafetten, har en egen morgenbadgruppe og trommer sammen til felles styrketrening flere ganger i uka.

Suksesskriterier:

Menneskene på kontoret er vår viktigste ressurs! Hos oss jobber noen av bransjens mest erfarne arkitekter side om side med noen av bransjens mest sultne. Det gjør at vi med kunnskap og nysgjerrighet kan utvikle gode og fremtidsrettede løsninger. Vi har en sterk kultur for å delta i arkitektkonkurranser. Det har gitt oss trening i konseptutvikling og idégenerering som vi har god nytte av i alt vi gjør. Som uavhengig aktør står vi fritt til å søke samarbeid med de beste fagmiljøene for hver oppgave.

Hvilket prosjekt er dere mest stolt av?

Det er urettferdig å trekke frem ett prosjekt fra en portefølje som strekker seg over 25 år. På våre nye nettsider har vi vært opptatt av å få frem bredden i vår produksjon, fra sirkulære piloter som Felleshuset på Nansenløkka til flere store kulturprosjekter og publikumsbygg, blant annet nye tinghus i både Drammen og Tønsberg. Vi løfter fram store byutviklingsprosjekter som Tangenkaia i Drammen, og boligprosjekter som viser at man kan bygge kvalitet både før og nå. Noen eksempler er det snart ferdigstilte Gregers kvartal på Løren, det evigunge Lille Bislett og Krydderhagen som beboerne selv nominerte til Oslo bys arkitekturpris.

Hva skal til for at dere sier nei til et oppdrag?

I hvert prosjekt må det finnes en mulighet for å forbedre en situasjon. Hvis vi takker nei må det være fordi betingelsene for oppgaven gjør det umulig, eller at målet med prosjektet går imot vår overbevisning.

Hva er deres drømmeoppdrag?

Målet vårt har alltid vært å skape arkitektur av høy kvalitet for mange. Og vi har en helt egen plass i hjertet for kulturprosjekter. En stor del av vår tidlige produksjon var kulturhus, og gjerne i kombinasjon med stedsutvikling. Dermed vil prosjekter som kan være med på å bygge kultur, formidle kultur eller danne ramme rundt kultur, alltid fange vår oppmerksomhet.

Hva er historien bak navnet deres?

Add er en forkortelse for å addere, legge til. Siden 1998 har vi trodd på å tilføre nye ideer og perspektiver til prosjektene vi jobber på. Derfor skiftet vi navn fra Dyrvik Arkitekter til Add arkitekter i fjor høst. Samtlige av våre prosjekter er resultater av større teamarbeid, der flere bidrar i utviklingen og gjennomføringen. Det var viktig for oss at det nye navnet rommet dette mangfoldet.

>
>
>