– Hold dere i kommentarfeltet!

Dere som er bundet av confirmation bias og å bevare et satt verdenssyn - hold dere i kommentarfeltet. Og langt unna skolen og de barna som digger den! skriver arkitekt Arne Myklestad om Voldsløkka skole.

Av Arne Myklestad

Dere som er bundet av confirmation bias og å bevare et satt verdenssyn - hold dere i kommentarfeltet. Og langt unna skolen og de barna som digger den! skriver arkitekt Arne Myklestad om Voldsløkka skole.

Av Arne Myklestad
Arne Myklestad. Portrettfoto
Arne Myklestad er arkitekt og nabo til Voldsløkka skole i Oslo.
Foto: privat
>

Jeg styrer normalt unna polariserte diskusjoner rundt arkitektur, men har fulgt kontroversen rundt Voldsløkka en stund nå. Og irritert meg. Ikke fordi man ikke kan bli enig om den er stygg eller ikke, men fordi:1. Det virker helt umulig for folk å forstå at noen kan synes den er fin selv om de selv synes den er stygg. Alle skal få lov til å ha sin egen oppfatning av estetikk. Jeg går forbi bygget hver dag. Som arkitekt ville jeg aldri tegnet en sånn fasade. Samtidig har jeg tegnet fasader som folk hater langt mer enn denne. Men som nabo liker jeg hvordan bygget fremstår.2. Alle skal få lov til å uttale seg om arkitektur. Også arkitekter. Vi jobber faktisk med å formgi ting, enten du vil det eller ikke. Jeg sier ikke at arkitekters mening skal telle tyngre, men godta at vi har et annet språk og en annen tilnærming. Personlig mener jeg at all mat burde smake som ostepop. Men jeg innser at det er smalt om jeg skulle jobbet som kokk eller matanmelder. 3. Arkitektur er faktisk mye mer enn hvordan det ser ut. Heldigvis. Og dette er ikke bortforklaring fra arkitekter, men et viktig premiss i arkitekturen. Skulle gjerne referert til Vitruvius’ tre prinsipper, men skal avstå fra det i frykt for å avskrives som elitist. Skal ikke påstå at man blir ekspert av å ha en master i arkitekturhistorie (kremt), men man lærer noe om at ikke alt var bedre før. Og at folk igjennom historien ALLTID har ment at ting var bedre før.

>

For de som gadd å lese så langt må jeg innrømme at jeg ikke er helt uavhengig i denne saken, da folk jeg kjenner og er glad i har lagt masse tid og energi inn i å gjøre Voldsløkka til en av Europas mest ambisiøse skoler. Og jeg kjenner barn som bruker skolen både på dagtid og kveldstid, og som elsker den. Men jeg blir både stolt og flau når min datter på 12 gjentatte ganger må «forsvare» Voldsløkka skole ovenfor voksne som prøver å forenkle hva arkitektur er, hva en skole skal være og hva en investering på en milliard burde bety for Oslo og Tåsen/Sagen/Bjølsen. Stolt fordi den oppvoksende generasjon er i stand til å tenke selv rundt hva de liker og er villig til å forsvare det, og flau fordi voksne mennesker som hverken bruker eller har sett skolen skal rakke ned på «deres» skole. Og gjøre at de må forsvare skolen fremfor å bare være stolte av den. De av dere som er åpne for en mer balansert forståelse av hva skolen gjør for nærområdet kan gjerne få en omvisning av datteren min. Dere som er bundet av confirmation bias og å bevare et satt verdenssyn - hold dere i kommentarfeltet. Og langt unna skolen og de barna som digger den!

Innlegget har vært publisert på Facebook.

>
>
>