Offentlige anskaffelser: utfordringer og muligheter for forbedring

Vi har både store og små bedrifter som medlemmer og mener det er viktig å beholde dette mangfoldet av virksomheter i bransjen.

Av Anette Søby Bakker

Vi har både store og små bedrifter som medlemmer og mener det er viktig å beholde dette mangfoldet av virksomheter i bransjen.

Av Anette Søby Bakker
Anette Søby Bakker

Anette Søby Bakker, sjefsjurist i Arkitektbedriftene i Norge.

Foto: Arkitektbedriftene
>

Tonje Broch Moe mener NAL og Arkitektbedriftene må mer på banen og tale arkitektenes sak i forbindelse med offentlige innkjøp her i Arkitektur den 1. november. Vi er på banen, men tar også utfordringen!

I en tid med lavkonjunktur står utfordringene i kø for våre arkitektbedrifter. Vi bistår medlemmene våre blant annet i nedbemanningsprosesser, tvister om honorar eller andre konflikter i prosjektene. I tillegg til mange henvendelser som gjelder gjennomføringen av offentlige anskaffelser.

I en hverdag med svært mange henvendelser som skal svares ut og gjøres noe med har ikke formidling av alt vi gjør vært høyest prioritert. Det kan vi helt sikkert bli bedre på!

>

Flere tendenser innenfor offentlige anskaffelser gjør det stadig vanskeligere for små og mellomstore bedrifter (SMB-er) i arkitektbransjen å nå opp. Vi registrerer økende antall anskaffelser der alle fag kontraheres samlet, flere «totalentrepriser med løsningsforslag» hvor totalentreprenør er tilbudsgiver, samt at stadig flere oppdrag legges inn i rammeavtaler.

Dette kombinert med høye kvalifikasjonskrav, omfattende og noen ganger overdrevne krav til dokumentasjon, krav om ISO-/tredjepartssertifiseringer og krav til omsetning, gjør det vanskelig for mindre, lokale og regionale aktører å konkurrere om offentlige kontrakter.

Vi har både store og små bedrifter som medlemmer og mener det er viktig å beholde dette mangfoldet av virksomheter i bransjen. For å fremme en mer inkluderende og rettferdig konkurransesituasjon arbeider Arkitektbedriftene aktivt på flere fronter.

Gjennom henvendelser, spørsmål og forslag til løsning i enkeltanskaffelser, dialog med store byggherrer, påvirkningsarbeid både på nasjonalt og internasjonalt nivå, samt utvikling av veiledere og maler, søker vi å påvirke både regelverket for og gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Dette inkluderer å løfte frem behovet for egnede kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier. 

Ved å også utfordre uklare og urimelige krav i anbudsprosesser, blant annet gjennom klager til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA), jobber vi for å sikre forutsigbarhet for bransjen og en mer rettferdig konkurranse.

Arkitektbedriftene vil fortsette å arbeide for regelendringer og retningslinjer som bidrar til en sunnere og mer inkluderende konkurransesituasjon. Vi trenger, og er takknemlige for, innspill fra medlemmene våre.

Sammen kan vi sikre at offentlige anskaffelser ikke bare er en økonomisk prosess, men også en mulighet til å bygge en mer inkluderende og bærekraftig arkitektbransje.

>
>
>