Meninger / Debatt
Ser vi modernismens fall? Eller bare en endring?
Av Ole Knagenhjelm Lysne
Vi mener at kritikken av parken ved Campus Ås bygger på feil premisser om hva denne parken skal være.
Vi mener at kritikken av parken ved Campus Ås bygger på feil premisser om hva denne parken skal være.
Som landskapsarkitekter og byggherre bak Campus Ås – et av landets største og mest komplekse landskapsprosjekter – ønsker vi å svare opp kritikken av anlegget som ble presentert i septemberutgaven av Arkitektur.
Vi anerkjenner at alle store prosjekter, særlig innen arkitektur og landskap, kan føre til debatt og forskjellig oppfatning. At den nye landskapsarkitekturen på Ås vekker engasjement og meningsutveksling er helt naturlig, og viser prosjektets relevans og samfunnsinteresse.
Vi mener likevel at kritikken bygger på feil premisser om hva denne parken skal være. Campus er utvidet med en ny og moderne park, som viderefører kvaliteter fra Olav. L. Moens 100 år gamle vakre plan, samtidig som den tilfører kvaliteter som svarer på nye behov og utfordringer i vår tid.
Prosjektet ved Campus Ås er resultatet av nøye planlegging og samarbeid mellom dyktige fagfolk fra Statsbygg, LINK Arkitektur, Fabel Arkitekter, Henning Larsen Arkitekter, KORO, Multiconsult og representanter utvalgt av NMBU innen landskapsarkitektur, parkdrift og plantevitenskap.
Prosjekteringsgruppen har bred tverrfaglighet, hvor kompliserte prosjekteringsoppdrag er en del av kjernevirksomheten. Denne samlete kapasiteten har gitt et robust prosjekt. Omfattende medvirkningsprosesser og deltakelse fra universitetet har vært svært viktig for hvordan anlegget har blitt seende ut til slutt.
Visjonen har gjennom hele prosessen vært å skape et vakkert og sømløst møte mellom den klassiske historiske parken, og et moderne parkanlegg som også har et rikt program og god funksjonalitet. I arbeidet med de nye campusområdene har det derfor også vært viktig å tilrettelegge for ulike former for aktiviteter, uformelle møteplasser og opphold.
Kritikkforfatterne etterspør forankring i den historiske parken, og et samlende grep for det nye anlegget. Dette komplekse og svært interessante prosjektet vi har fått realisert sammen med dyktige fagfeller kan i korte trekk beskrives slik:
Et bærende grep i aksen er hovedgangveien som starter ved Urbygningen og samler de mindre gangveiene, slik mønsteret også er i den historiske parken.
Det åpne landskapsrommet på sørsiden av Urbygningen speiles på nordsiden, med utvidelse av parkens tresamling som randvegetasjon rundt åpne gressflater og staudeplantinger. Hovedgangaksen fører deg til og forbi forplassene til fellesbygget Bikuben, Veterinærhøgskolen og Veterinærinstitutttet, med en gradvis overgang fra det åpne parklandskapet til et mer skogslignende vegetasjonskonsept nær Nordskogen.
Anlegget er designet med et dynamisk byggemateriale som ikke når sitt fulle potensial før om mange år.
Konklusjonene tekstforfatterne kommer til i sin kritikk er basert på deres egne opplevelser, som de selv skriver. Vi ønsker et mangfold av meninger velkomne, og er ikke fremmed for å ta imot både ris og ros for våre anlegg.
Prosjektet Campus Ås har gått over lang tid, og det har vært avholdt et mangfold av prosesser – hvor tverrfaglige hensyn, parallelle prosjekter og ikke minst brukermedvirkning har vært helt sentralt. Det har vært tøffe faglige diskusjoner som har båret frukter, og resultert i et prosjekt som svarer ut både de funksjonelle og estetiske kravene et slikt anlegg stiller.
Vi oppfordrer alle til å besøke både den det historiske og det nye parken ved NMBU, og vurdere anlegget ut ifra egne erfaringer.
Ivar F. Nielsen, teamleder Link Landskap
Anne Kristine Aadnesen, landskapsarkitekt MNLA, Link Landskap
Hege Gultvedt, landskapsarkitekt MNLA, Statsbygg
Meninger / Debatt
Av Ole Knagenhjelm Lysne
Meninger / Debatt
Av Even Bakken
Meninger / Debatt
Av Bengt Carlson og Kyrre Sundal
Meninger / Debatt
Av Bruse Rognlien og Hanne Sophie Solhaug
Meninger / Debatt
Av Erling Okkenhaug
Meninger / Debatt
Av Kai Reaver