Kirkebevaringsfondet startet opp i 2024, og skal gradvis nærme seg 500 millioner årlige kroner til bevaring av kirker over hele landet.
Rammen på tildelingen i 2025 er på rundt 300 millioner kroner. Av disse er om lag 100 millioner allerede bundet opp gjennom tilsagn som ble gjort i forrige runde, som ble gjennomført i august med 103 søkere.
– Økningen i søknader er veldig gledelig. Det viser at behovet er stort der ute. Dette merker vi også engasjerer folk rundt i Kirke-Norge, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe i en pressemelding.
Det er i alt fire tilskuddsordninger som kirkene kunne søke på for 2025. Det er to typer forprosjekt, hovedprosjekt og den nye kompetanseordningen, der sistnevnte denne gang sto for 21 av søknadene rettet mot tiltak som skal bygge kompetanse og kunnskap for håndverkere og rådgivere.
Kompetanseordningen til kirkebevaringsfondet er også et viktig virkemiddel for å øke interessen blant håndverkere og rådgivere for å ta på seg oppdrag med å sette i stand kulturminner, mener Riksantikvaren som sitter i et programstyre med medlemmer fra Den norske kirke og Hovedorganisasjonen KA, utnevnt av eier Barne- og familiedepartementet.
Leder av kirkebevaringsfondet, Oddbjørn Eide, sier i pressemeldingen at han synes det er spesielt gledelig at det kom flere søknader til nettopp kompetanseordningen. Han kan også fortelle om en allsidig søkermasse.
– Det er søknader fra hele spekteret av interessentgrupper. Det er både utdanningsinstitusjoner som universiteter, fylkeskommuner, museer, stiftelser og foreninger, sier han.
– Det er veldig stor bredde, og det er positivt. Vi tror også enda flere vil søke på dette i 2025, sier Eide.
Av Redaksjonen