Debatten rundt det Snøhetta-tegnede høyhuset Vertikal Nydalen fortsetter med uforminsket styrke. Senest i forrige uke mente byråd for byutvikling i Oslo, James Stove Lorentzen (H), at «det kan hende at det hadde blitt endringer på noen av løsningene» dersom det atten etasjer høye bygget skulle bygges etter at hans foreslåtte arkitekturveileder kommer på plass.
Vertikal Nydalen er for lengst nominert som et av Norges styggeste nybygg av arkitekturopprørets Grøssmedalje.
Samtidig mottar bygget stadig mer ros og heder, og er nå senest blant finalistene til eiendomsbransjens City-prisen i kategorien bærekraft.
– At vi ikke får med oss arkitekturopprøret, er jeg helt avslappet til. Men hvis vi nå får en arkitekturveileder som bidrar til å begrense moderne arkitektur, er det uheldig for byutviklingen, sier nå Øystein F. Thorup til Estate nyheter, som har tatt med Avantors administrerende direktør og byggets eier på rundtur i den omstridte bygningen i forkant av prisutdelingen.
– Det skal være et signalbygg, og da kan det ikke se ut som hvilket som helst annet bygg. Dette er et bygg som vekker følelser hos folk, og da må vi respektere at man har forskjellige oppfatninger. Når selv folk som ikke er opptatt av arkitektur danner seg en mening, tenker jeg det er et tegn på at vi har lykkes, mener Thorup.
Avantor er den største eiendomsutvikleren i området Nydalen i hovedstaden, og har sine egne hovedkontorer vis-a-vis høyhuset. Thorup peker på at Vertikal Nydalen er et nybrottsprosjekt med en rekke teknologiske og bærekraftige innovasjoner.
– Med den innovasjonen vi har gjort, er det viktig for oss å få anerkjennelse. Samtidig er vi opptatt av å dele kunnskapen vår med bransjen. Vi vet at hvis vi deler, får vi noe tilbake, sier Thorup til Estate.
Av Redaksjonen