03. februar 2025
Arkitektur
Deler ut 12 millioner til middelalderbygg

Rekordmange har søkt Riksantikvaren om tilskudd til middelalderbygg. 

Alstad i Buskerud.

Loftet på Alstad i Buskerud har stått på gården siden 1272, og med nytt tak har det mange nye år foran seg, skriver Riksantikvaren.

Foto: Mathias Traaen

– De eldste trehusene har overlevd regn, vind og uvær i århundrer. Sammen med steinkirkene og stavkirkene er det de beste husene som står igjen fra middelalderen i dag: De er bygningenes svar på «survival of the fittest», men vi må ruste dem for framtidas klima med mer regn og ekstremvær, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding.

Mandag morgen kom nyheten om at Riksantikvaren i år deler i ut 11,7 millioner kroner til norske middelalderbygg – nesten en dobling fra året før. Rekordmange har søkt Riksantikvaren om tilskudd.

– Å øke kompetanse og kapasitet hos nye håndverkere for å bruke gamle metoder og materialer er et viktig satsingsområde for oss. Flere må både kunne og ville arbeide med de eldste bygningene våre, sier Geiran.

De fleste middelalderbygningene i Norge ligger i Agder, Buskerud, Innlandet, Møre og Romsdal, Rogaland, Vestfold og Vestland. Et våtere og varmere klima skaper problemer for gamle trehus gjennom både ekstremvær og økt fukt og råte.

– De fleste søker om penger til å sette i stand loft og stabbur, men noen søker også om penger til å sette i stand hus som er i bruk som bolig den dag i dag. Aktiv bruk er det beste vern, og eiernes engasjement for å ta vare på husene lover godt for at middelalderhusene skal være med oss fremover i hundrevis av nye år, sier Geiran.

Pengene går via fylkeskommunene som fordeler pengene til den enkelte søker. Søkerne kan be om penger til å sette i stand middelalderbygninger, tiltak som styrker håndverkstradisjoner og kunnskapsutvikling som for eksempel datering av tømmer med dendrokronologi.

Av Redaksjonen