03. januar 2024
Arkitektur
Norske prosjekter etterlengtet internasjonalt

Blant prosjektene som skal ferdigstilles i 2024 som Dezeen knytter størst forventninger til, er bygg i både Kautokeino og Kristiansand.

Det knyttes store forventninger til arkitekturen i Kunstsilo i Kristiansand, tegnet av Mestres Waage, Mendoza Partida og BAX Studio.

Illustrasjon: Mestres Wåge, Mendoza Partida Og BAX Studio

Arkitekturnettstedet Dezeen har satt sammen en liste over verdens tolv mest interessante arkitekturprosjekter som ferdigstilles i løpet av 2024. På listen finner man blant annet Benins nye nasjonalforsamling, tegnet av Pritzker-vinner Francis Kéré, Foster+Partners’ Transamerica-pyramide i San Francisco og Zaha Hadid Architects' nye, elveetterlignende Jinghe kultur- og kunstsenter i Shaanxi-provinsen i Kina. 

Men på den eksklusive listen har de også funnet plass til to prosjekter i Norge og Sápmi: Kunstsilo-prosjektet til norsk-spanske Mestres Wåge og spanske Mendoza Partida og Bax studio, og Čoarvemátta, den nye bygningen i Kautokeino som skal huse det samiske nasjonalteateret Beaivváš, samisk videregående skole og reindriftsskole, tegnet av 70°N arkitektur, Snøhetta og Joar Nango. Čoarvemátta skal etter planen stå ferdig i april.

Kunstsiloen, som etter planen åpner 11. mai 2024, er en transformasjon av den gamle Houens fonds diplom-vinnende kornsiloen tegnet av Arne Korsmo og Sverre Aasland i 1935 på Odderøya i Kristiansand.

Utgangspunktet for museet er kunstsamlingen til Nicolai Tangen, tidligere hedgefondforvalter og kunstmesén, nå sjef for Norges Bank Investment Management, også kjent som oljefondet. Tangen-samlingen er verdens største samling av nordisk modernisme, og museet skal også huse Sørlandets Kunstmuseums faste samlinger.

Av Redaksjonen