16. april 2024
Bransje
Er svenskenes arkitekturgalla på vei ut?

Arkitekturgalla signaliserer fest. Men er det så mye moro i bransjen for tiden? Nå revurderer svenskene navnet på årets store arkitekturbegivenhet.

Rundt 700 mennesker var samlet under årets Arkitekturgalla, som for første gang ble avholdt i Malmø.

Foto: Julia Lindemalm

Rundt lunsjtid tirsdag i forrige uke var rundt 700 personer samlet på Slagthuset i Malmø, for årets utgave av Arkitekturgallan, hvor blant annet Kasper Salin-prisen deles ut.

Ordet «galla» impliserer et kveldsarrangement, men i år var altså begivenheten flyttet til midt på dagen.

– Vi har hatt covid, som innebar en omstilling. Vi har klimakrisen som vi må forholde oss til. Dessuten lever vi i en økonomisk krise. Spørsmålet er hvordan vi som stand skal forholde oss til alle utfordringene og håndtere dem, sier Tove Wallsten, en av Sveriges Arkitekters tre prosjektledere for gallaen, til svenske Arkitekten.

Årets galla var i alt mer behersket enn vanlig.

– Vi strømmet ikke gallaen og prøvde generelt å holde kostnadene nede – og dermed prisen – for å gjøre den tilgjengelig for flest mulig, sier Wallsten.

Det er rett og slett et spørsmål om ikke hele galla-konseptet står for fall.

– Vi vil gjøre den til en annen type møteplass. Ordet «galla» signaliserer i stor grad fest. Og det er kanskje ikke så innmari festlig når arbeidssituasjonen ser ut som den gjør for mange. Derfor teipet vi over selve «galla»-ordet i år.

Av Redaksjonen