07. mars 2023
Bransje
Optimisme fra Europa

Europeisk arkitektbransje er tilbake etter pandemien, viser en ny europeisk sektorstudie. 

Bilde av Ruth Schagemann fra ACE

Stuttgart-arkitekt Ruth Schagemann er president i Architects Council of Europe (ACE). ACE er ute med sektorstudien «The Architectural Profession in Europe 2022». 

Foto: ACE

Annethvert år kommer Architects Council of Europe (ACE) med en EU-finansiert sektorstudie av forholdene i europeisk arkitektbransje. Rapproten «The Architectural Profession in Europe 2022» er nå ute. Den viser ifølge rapportforfatter Aziz Mirza optimistiske bransjetrender. 

– Dette årets studie viser at arkitektene kommer seg etter pandemien. Arkitektene er tilbake i fulltidsstillinger og antall arbeidsledige har stupt. Lønninger har økt som følge av økte omsetning, sier Mirza i en pressemelding fra ACE. 

Rapporten forteller at arkitekturbransjen bidrar med rundt 234 milliarder kroner til Europas økonomi. Dette er en økning på 21 prosent siden 2020. Samtidig er det, ifølge rapporten stadig mer populært å bli arkitekt. Antallet arkitekter i hele Europa har økt med over 20 prosent på 10 år og er nå oppi et antall på 620.000. 

ACE-president, Ruth Schagemann, vektlegger at studien også viser at flere arkitekter jobber med bærekraft i prosjektene sine. 

– Med tanke på klimaendringer, ressursknapphet og energikrise, ønsker Europa å bli det første klimanøytrale kontinentet innen 2050. For å oppnå denne transformasjonen tar EU eksplisitt med «det bygde miljøet» som en del av klimastrategien. I kombinasjon med det nye europeiske Bauhaus, må kvaliteten på det bygde og ikke-bygde miljøet være i sentrum av denne transformasjonen. Byggesektorens fremtid ligger i å skape en ny konverteringskultur, sier Schagemann i pressemeldingen. 

Av Redaksjonen