20. april 2024
Bransje
To arkitekter på Time-liste

Lesley Lokko og Marina Tabassum på Times liste over de hundre viktigste menneskene i 2024.

Portrett av Lesley Lokko. Foto.

Arkitektene Lesley Lokko (bildet) og Marina Tabassum er på Time-listen over verdens hundre mest innflytelsesrike personer. 

Foto: La Biennale di Venezia

Det amerikanske nyhetsmagasinet Time har siden 2004 publisert sin årlige liste over verdens hundre mest innflytelsesrike mennesker. I år finner Time plass til to kvinnelige arkitekter: Marina Tabassum fra Bangladesh og ghanesisk-skotske Lesley Lokko.

For Tabassums del er det «altruismen» i arbeidet hennes som trekkes frem. «Hun har utviklet en praksis og en væremåte som prioriterer lokale kulturer og verdier, samt farene som vår felles planet står overfor», heter det i magasinet. De trekker også frem hvordan Tabassum snakker om Bait Ur Rouf-moskeen hun har tegnet i hovedstaden Dhaka, Bangladesh: «En bygning trenger å puste uten kunstig hjelp», forklarer hun med en tydelig referanse til dem som tror for mye på høyteknologiske løsninger. 

Lesley Lokko er på sin side kanskje mest kjent som kurator for Venezia-biennalen i 2023. Som den første i den stillingen med opphav fra et afrikansk land, sikret hun samtidig at over halvparten av arkitekturbiennalens utstillere hadde afrikansk bakgrunn eller diaspora-bakgrunn. I tillegg hadde biennalen i 2023 perfekt kjønnsbalanse, vektlegger Time. Lokko er også forfatter, underviser og grunnlegger av University of Johannesburg’s Graduate School of Architecture i Sør-Afrika.

Time begrunner valget av Lokko blant annet med at hun har utfordret definisjonsmakten i arkitektverden. Tidligere i år vant Lokko gullmedaljen til Royal Institute of British Architects (RIBA). Da uttalte hun seg om hvordan en dominant arkitektdiskurs for lenge har ignorert store deler av menneskeheten. Det er «som om vi bare har lyttet og snakket med et språk», sa hun.

Time mener Lokkos tilstedeværelse i arkitekturen derfor «er selve grunnlaget for hvordan friske perspektiver og ny lidenskap kan vokse frem».

Av Redaksjonen