19. februar 2024
Konkurranser
Helsinki-konkurranse for arkitekturmuseum

Finland med milliardbevilgning til nytt arkitektur- og designmuseum i Helsinki. Konkurranse for prosjektet påbegynnes i april.

Søndre havn i Helsinki er et byutviklingsområde som skal legge til rette for fotgjengervennlige urbane rom. 

Foto: Sami Saastamoinen/admuseo.fi

Byrådet i Helsinki lover, sammen med den finske stat og private donorer, rundt 1,7 milliarder kroner til et nytt arkitektur- og designmuseum i Helsinki. Dette ble klart 14. februar. Med disse bevilgningene inne er det klart for en internasjonale designkonkurranse med oppstart april.

Det nye museet skal bygges i den søndre del av Helsinki havn. Et område som omtales som fotgjengervennlig. Planen er åpning av nytt museum i 2030.

– Dette nye museet skal både forsterke Helsinkis globale profil og skape et nytt insentiv for å besøke byen, sier ordfører Juhana Vartiainen i en pressemelding.

Han mener museet kommer til å bli «det kulturelle hjertet» i utviklingen av det aktuelle havneområdet i byen.

– Det vil også være en bærekraftig investering som vil skape jobber, øke handelsvirksomheten og tiltrekke seg turister. Dette er en investering for fremtiden, hevder ordføreren fra sentrum-høyre partiet Kansallinen Kokoomus (Nasjonal kongress).

Konkurransen vil bli delt inn i to stadier. Målet er et museum med «unik arkitektur», museumsfunksjoner i verdensklasse og nye aktive urbane rom. Programmet for konkurransen publiseres 11. april, 2024 og endelig vinner annonseres i august 2025.

For mer informasjon på svensk om prosjektet, les videre her.

Av Redaksjonen