01. desember 2023
Konkurranser
Nye dører til Nidaros

Nidaros Domirkes Restaureringsarbeider søker kunstner til utforming av nye dører til Nidarosdomen.

Nidarosdomens kjente fasade, Vestfronten, skal få nye dører.

Foto: Knut Aage Dahl/NDR

En av Norges mest kjente fasader skal få nye dører, og Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) lyser ut en åpen kunstnerisk konkurranse, for å finne rett kunstner til utforming av nye dører til nasjonalhelligdommen.

De nåværende dørene i Nidarosdomens vestskip er fra 1930. Disse dørene ble laget som en midlertidig løsning i forbindelse med 900 års makeringen for Olav den helliges død i 1930. Konstruksjonen er enkel og skulle bare dekke behovet for en kortere periode inntil skipet var helt ferdig. Nå har de midlertidige dørene stått der i nesten 100 år.

I fjor mottok NDR en generøs gave på hele 5 millioner kroner fra et eldre ektepar i Trondheim. Ekteparet ønsket at gaven skulle brukes til nye dører til Vestfronten og at dørene skulle lages i Bygghytta ved Nidarosdomen.

Oppdraget skal gjennomføres som en åpen prekvalifisering med påfølgende lukket konkurranse i to trinn. Etter den åpne prekvalifiseringen vil det bli valgt ut ti kunstnere eller kunstnergrupper, som vil gå videre til den lukkede konkurransen.

Marie Louise Anker, fagdirektør for kulturminneforvaltning ved NDR, leder prosjektet.

– Vestfronten er et stort kunstprosjekt fra 20. århundre, som i størrelse kan måle seg med Vigelandsanlegget. Ved gjenreisingen av Vestfronten fikk datidens unge og lovende norske kunstnere prøve seg. Nå håper vi selvfølgelig at mange kunstnere og kunsthåndverkere har lyst å delta i denne konkurransen. Dette er en unik mulighet til å sette vår tids preg på nasjonalhelligdommen, og samtidig bygge bro til den historiske arven, sier Anker.

Av Redaksjonen