30. august 2023
Miljø
Byggavfall blir klimavennlig jord

Statsbygg har laget jordblandinger av knust teglstein, kompost og biokull. Håpet er at gjenbruksmassene skal kunne erstatte torvuttak fra norske myrer. 

Bilde av plantejord og teggelstein.

Statsbygg har laget klimapositiv jord av teggelstein og andre byggmasser, i nytt forskningsprosjekt. 

Foto: Kirsti Reinsberg Mørch/Asplan Viak

Som resultat av forskningsprosjektet «Sirkulær jordblanding» har Statsbygg kommet frem til fem ulike klimapositive jordblandinger for tak, park og landskap, skriver de i en pressemelding.

– Jordblandingene inneholder gjenbruksmaterialer som blant annet knust teglstein, kompost og biokull. Det gjør at de har et mye lavere klimagassutslipp enn dagens kommersielle jordblandinger. Det har vært helt sentralt i prosjektet å redusere utslipp i produksjonen av jorda, sier Anders Fylling, som er Direktør for bærekraft og spesialfag i Statsbygg.

På sikt er håpet at disse gjenbruksmassene skal kunne erstatte torvuttak fra myrer, som medfører store klimautslipp og miljøproblemer fordi en naturlig myr lagrer svært mye karbon.

Forskningsprosjektet «Sirkulær jordblanding» er et samarbeid med med forskere og eksperter fra rådgivningsselskapet Asplan Viak, Norsk institutt for bioøkonomi og Høgskulen for grønn utvikling.

Oppskriften på jordblandingene vil bli gjort tilgjengelig for alle gjennom en rapport samarbeidspartene har laget.

– Tanken er at hele næringen, ikke bare Statsbygg-relaterte prosjekter, skal kunne nyte godt av arbeidet med de nye jordblandingene, sier Fylling.

Av Redaksjonen