27. mars 2025
Miljø
Reparerer ødelagt natur 50 nye steder

Miljødirektoratet deler i år ut 21,5 millioner kroner i tilskudd til å reparere natur som ødelagte bekker, myrer og kulturlandskap.

Restaurering av myr

Restaurering av myr. Myr lagrer store mengder karbon i torva, den renser og filtrerer vann, demper flom og er levested for mange typer planter, insekter, dyr og fugler.

Foto: Erlend Skutberg/Statens naturoppsyn

– Vi har alltid levd av og med naturen i Norge. Den skal vi ta vare på, og vi skal restaurere natur som er ødelagt. Å restaurere natur krever både kompetanse og tid. Både kommuner, fylkeskommuner, organisasjoner og privatpersoner har søkt om penger fra regjeringens tilskuddsordning for restaurering av natur, sier klima- og miljøminister, Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding.

– Gjennom å tildele midler til naturrestaurering bidrar vi til å forbedre tilstanden i naturen og bevare mangfoldet av arter og naturtyper i Norge. Det er ikke lenger nok å beskytte naturen, vi må også restaurere det vi har ødelagt, sier Hilde Singsaas, direktør i Miljødirektoratet i pressemeldingen.

 Miljødirektoratet tildeler i år 21,5 millioner kroner til restaurering av natur over denne tilskuddsordningen, noe som er mer enn det dobbelte av i fjor. Dette er muliggjort etter en betydelig økning av midler til dette formålet i statsbudsjettet for 2025.

– Kunnskapen om og engasjementet for naturrestaurering er sterkt økende. Miljødirektoratet vil arbeide for å gjøre ordningen mer kjent slik at vi får enda flere gode søknader i neste runde, sier miljødirektør Singsaas.

I år gis det blant annet støtte til åpning av bekker, restaurering av flomsletter flere steder i Norge og restaurering av åpen grunnlendt kalkmark ved Oslofjorden. Videre et det gitt midler til å restaurere myr i Finnmark og på Vestlandet, til å fjerne fremmede treslag og til å rydde beite- og slåttemark før videre skjøtsel.

Fra og med i år fikk også fylkeskommuner anledning til å søke midler.

Miljødirektoratet mottok i år 78 søknader. 50 % av disse kom fra kommuner og fylkeskommuner, mens de resterende var jevnt fordelt mellom privatpersoner og organisasjoner. Totalt ble det søkt om 38 millioner kroner.

– Vi håper at enda flere kommer på banen til neste år, slik at mer naturrestaurering kan starte opp, sier Singsaas.

Av Redaksjonen