19. juni 2023
Politikk
Brostein-kompromiss i Trondheim

Trondheim kommune ville fjerne brostein på Bakklandet. Etter debatt, borgerinitiativ og aktivisme har nå kommunen bestemt seg for å heller slipe ned dagens brostein. Fremdeles er ikke alle fornøyd. 

På Bakklandet i Trondheim planla kommunen å skifte ut brostein til et jevnere underlag. Beslutningen har blitt heftig diskutert. Det har nå blitt et politisk kompromiss i saken.

Foto: Trondheim kommune (illustrasjon)

Ideén hørtes kanskje i utgangspunktet klok ut. For å lette forhold for både syklister og funksjonsnedsatte ville kommunen gjøre gategrunnen i bydelen Bakklandet mer tilgjengelig. For å få et jevnere og universelt utformet gatelegemet skulle den tradisjonelle brosteinen fjernes og erstattes med flatere belegningsstein. 

Forslaget vakte imidlertid reaksjoner og en underskriftsskampanje samlet en rekke trøndere seg for bevaring av brosteinene – deriblant fotballfamilien Sørloth og musiker Øystein Dolmen. Dolmen og og andre naboer er bekymret for farten til syklister med et flatere underlag, og sa til Arkitektur at «en flat kamikaze-sykkelsti gjennom området vil ødelegge Bakklandet». 

Etter å ha blitt behandlet i bystyret i Trondheim denne uken har imidlertid kommunen landet på et kompromiss. Den opprinnelige brosteinen skal tas opp, slipes ned og deretter legges ned samme sted og få nye fuger. Dette gjøres for å lette fremkommeligheten i gatene. 

– Vi mener at man har kommet fram til et godt kompromiss og er ikke villig til å gå ned på nivået av universell utforming, sier Tore Dyrendahl (MDG) i Adressa

KrF rettet pekefingeren mot aktivistene i debatten i bystyret: 

– Innbyggerinitiativet ser ut til å bare å ivareta de funksjonsfriske fotgjengernes behov og ikke dem som er dårlig til beins eller sykler gjennom området, sa Geirmund Lykke (Krf).

Høyre mente på sin side at kompromisset ikke gikk langt nok for å komme brosteinforkjemperne i møte. 

– Med ny brostein vil det legges til rette for høyere fart og enda flere syklister som velger Bakklandet som hovedferdelsåre. Det bør vi ikke legge til rette for i vår gamleby, sa Christianne Bauck Larsen i Høyre.

Av Redaksjonen