27. november 2024
Politikk
Spiller inn til Høyre, SV og Arbeiderpartiet

Norske arkitekters landsforbund (NAL) med innspill til partiprogrammene.

 

Kari Bucher

Kari Bucher, generalsekretær i Norske arkitekters landsforbund.

Foto: Tommy Ellingsen

– Det å drive med politisk påvirkning for å gi arkitekter bedre vilkår, og samfunnet bedre arkitektur, er det viktigste arbeidet vi gjør i forbundet. Vi ønsker oss en ambisiøs arkitekturpolitikk og en samordning av fagfeltet. I påvente av dette, håper vi partiene tar godt imot våre faglige innspill til sitt videre arbeid med partiprogrammene, sier Kari Bucher, generalsekretær i Norske arkitekters landsforbund på NALs egne hjemmesider.

Sammen med andre arkitektorganisasjoner har NAL tidligere laget Arkitektbransjens felles politiske plattform, i tillegg til forbundets egne politiske satsningsområder.

Med utgangspunkt i disse, har NAL gitt innspill til Høyre, SV og Arbeiderpartiets arbeid med nytt partiprogram og følgende kulepunkter er nå overlevert partiene:

Utfordringer og muligheter i våre bygde omgivelser

Det er store utfordringer, men også betydelige muligheter knyttet til våre bygde omgivelser. Verdifullt areal nedbygges, og nybygg oppføres uten tilstrekkelig bokvalitet eller nabolagskvalitet. Dette skaper misnøye i befolkningen og, i enkelte områder er konsekvensen økt utenforskap og kriminalitet. Samtidig vet vi at godt utformede omgivelser har muligheter til å:

– Fremme folkehelsen.

– Redusere sosiale forskjeller.

– Bidra til økt livskvalitet.

– Gi samfunnsøkonomiske gevinster, som økt effektivitet og redusert sykefravær.

Areal og stedsutvikling

– Staten må sørge for en helhetlig arkitekturpolitikk som omfatter både landskap og bygde omgivelser. Politikken må synliggjøre statens ambisjoner og hvordan vi skal samarbeide for å nå mål for samfunnsutviklingen. 

– Det må følge ressurser med statens forventninger til regional og kommunal planlegging, blant annet for å definere lokale ambisjoner for arkitektur og byggeskikk. 

– Konkretisere fylkeskommunenes veilederrolle for kommunene innen stedsutvikling.

Grønn omstilling

– Det bør etableres et nasjonalt innovasjonsprogram og utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen, etter modell fra Futurebuilt-programmet. 

– Kravet om kartlegging og ombruk må utvides til å gjelde ikke-søknadspliktige tiltak av et visst omfang, og omfatte både bygningsdeler, materialer, løse møbler og fast inventar for alle bygg og alle typer bygningsmessige endringer. 

– Det etableres støtteordninger, for eksempel momsfritak, for ombruk av bygninger, inventar, utenomhusarealer, samt bevaring og restaurering av natur i det bygde miljøet.

– Enova må styrkes for å øke takten på energieffektivisering av eksisterende bygg.

Av Redaksjonen