Arnhildur Pálmadóttir får Nordisk råds miljøpris for sitt tverrfaglige arbeid med reduksjon av CO2-utslipp og økt gjenbruk i byggeindustrien.
Det var tirsdag kveld prisen ble offentliggjort på en tv-sending fra det islandske RUV. Prisen deles ut i forbindelse med Nordisk råds sesjon i Reykjavík, siste uken i oktober.
Arnhildur Pálmadóttir får prisen for å være en «allsidig spesialist som brenner for å inspirere til endring i byplanlegging, arkitektur og konstruksjon av bygninger».
– Jeg tror denne prisen er en anerkjennelse for alle oss som presser på for visse endringer i systemet. Dette er en voksende bevegelse av ingeniører, arkitekter, forskere, forfattere og andre som snakker om miljøspørsmål knyttet til konstruksjon, og jeg er bare en del av det. Siden jeg ikke er valgt for ett spesifikt prosjekt, men for mitt arbeid som helhet, ser jeg på dette som en anerkjennelse for mitt bidrag til disse spørsmålene, sier Pálmadóttir til islandske Morgunblaðið.
Juryen legger vekt på at hun i sitt arbeid som arkitekt «deltar i alle faser av byggeprosjektene, for eksempel byplanlegging, utforming og byggeprosess. Med sine allsidige interesser og evner fremmer hun endring og finner bærekraftige løsninger til en industri som er ansvarlig for rundt 40 prosent av de globale utslippene av CO2».
De trekker også frem hvordan hun i tillegg til å lede sitt eget kontor, s.ap-arkitektar, også har blitt leder for den islandske filialen av det danske arkitektur- og innovasjonsfirmaet Lendager, som spesialiserer seg på bærekraft og sirkularitet i bygg. Hun er også aktiv i akademia og en ivrig skribent og foreleser innen temaer som innovasjon, teknologi og bærekraft i design og konstruksjon.
Det trekkes også frem at hun jobber med å utforske hvordan man kan kontrollere lavastrømmer for å skape bygninger. Dette arbeidet skal presenteres under den 19. arkitekturbiennalen i Venezia i 2025.
Av Redaksjonen