Konkurransen er gjennomført av World Green Infrastructure Network, der Norsk forening for grønn infrastruktur inngår.
Prisene deles ut til prosjekter som skaper bedre lokalsamfunn, gir velvære, og bidrar til å ta ned klimabelastning. I takkategorien var det 25 nominerte bygg.
I juryens begrunnelse heter det at «Økern Portal har en stor bredde av levende grønne løsninger som kan bli innført på takflater. Det store omfanget av samlingsplasser og rekreasjonsområder gir stor verdi for byggets leietakere og gjester. Bygget er svært fremtidsrettet».
Selve byggets utforming har vært viktig for å kunne lage Europas største spiselige takhage.
– Taket på Økern Portal strekker seg over flere etasjer som én sammenhengende flate, der helninger og høydeforskjeller skaper en opplevelse av et dynamisk, grønt og levende landskap. Vi er stolte av hvordan takparken fungerer som et aktivt og mangfoldig samlingssted i høyden, og som en naturlig del av nærmiljøet for beboerne på Økern og Løren, sier prosjektleder i DARK Arkitekter, Sindre Andersen Gåsvik, i pressemeldingen.
Daglig leder i Lark Landskap, Nina Dybwad, legger til:
– Takhagen på Økern Portal er en integrert del av byggets økologiske og sosiale infrastruktur. Det er designet for biologisk mangfold, for å dyrke urbane avlinger, og for å være en grønn lunge over byen. Taket er et levende landskap som gir velvære til oss mennesker og mer natur i byen.
Av 7000 kvadratmeter på taket er 5000 kvadratmeter viet til dyrking av frukt, urter og grønnsaker. Taket er åpent i sommerhalvåret og besøkes hver dag av barnehager og skoler. Taket fungerer som et rekreasjonsområde for både byggets leietakere og for dem som bor i nærmiljøet.
Av Redaksjonen