I knauselandskapet på Rogn i Øygarden kommune ligger Hjeltefjorden Arena Symjehall. Asplan Viak har vært ansvarlige arkitekter fra skisseprosjekt til ferdigstillelse i 2020. Fra første skisse til ferdig bygg har interiørarkitekt og arkitekt arbeidet tverrfaglig og samarbeidet tett for å skape et helhetlig anlegg.
Det var spesielt viktig å skape en god romopplevelse i selve svømmehallen, med fokus på akustikk, lys og en balansert materialbruk.
Volumoppbyggingen av svømmehallen er utformet slik at den høyeste delen over stupeplattform ivaretar høydekravene. Høyden beholdes i lengderetningen av bygget og gir svømmehallen god takhøyde, samtidig som det totale volumet holdes nede på grunn av takutformingen og nedtrapping av volumet bak mot garderobene i nord.
- Asplan Viak AS
- Asplan Viak AS
- Asplan Viak AS
- Øygarden kommune
- 2000 kvm.
- 65000000 NOK eks. mva
- 2020
- Camilla Vivaas Valen, sivilark. MNAL
- Linn Therese McConnachie, sivilark.
- Mario Volkmann, sivilark.
- Anders Rubing, sivilark.
- Hanne Kari Ravndal, interiørark. MNIL
- Karoline Løken Helland, interiørark. MNIL
- Ingvild Arnljotsdatter Ostad, landskapsark. MNLA
- Jorun Espetvedt, landskapsark. MNLA
- Asplan Viak AS
- Sindre Ellingsen
Byggherre ønsket et anlegg med gode kvaliteter som står seg over tid. Man ønsket blant annet mulighet for å spyle både dusj- og garderobeanlegg. Her har man derfor valgt en løsning med plasstøpte betongbenker med askespiler i sete og rygg.
Avstand mellom askespiler og benk, samt en liten helning i betongbenken gjør at det ikke samler seg vann ved spyling. Samme løsning er valgt til garderobeskap, med en høy sokkel i betong for å unngå vannsprut på garderobeskap.
Svømmehallen er sinkkledd utvendig og har en trekledd innside. Asketreet står i kontrast til den kalde sinken og det blå vannet. Det er utstrakt bruk av tre og trespiler i anlegget. I svømmehallen skjuler trespilene i himling filtkledde akustiske plater og bidrar til et dempet lydbilde. Akustikken i svømmehallen, med mye lyd fra skoleelever, oppleves som usedvanlig god og gir en behagelig opplevelse.
Trespilene fortsetter et stykke ned på veggen, hvor nederste felt er eksponert betong. Flisene er holdt i en dempet gråtone som harmonerer med betongen. Her får vannflaten og lyset spille hovedrollen. Langs nordveggen er det prefabrikkerte betongbenker som fremstår som en del av betongveggen, og tar opp igjen formspråket til stupeplattformen. Benkene er tegnet av interiørarkitektene.
Stupeplattform er utformet i betong og er tegnet av arkitekt og interiørarkitekt. I tett samarbeid med RIB og RIV fikk man integrert ventilasjon i stupeplattformen og unngår på den måten en separat installasjon. Belysningen er integrert i spilehimlingen og opplyser gangbanen og bassenget uten å blende.
Farge- og materialpaletten er gjennomgående i anlegget. Det er lagt vekt på en ren palett, med eksponerte betongvegger i kombinasjon med trespiler av ask. I garderobeanlegget er det brukt eksponerte betongvegger sammen med flis. I himling er det naturfarget treullit som tåler det fuktige miljøet og ivaretar akustikken også her.
Barnebassenget ligger skjermet fra gangbanen, men i tilknytning til vaktrommet for god oversikt. For å bryte med den minimalistiske materialbruken og skape et lekent innslag i interiøret, tegnet interiørarkitektene en flisinstallasjon med integrert belysning som skal bidra til begeistring hos de minste barna og fungerer som blikkfang for de som svømmer i bassenget.
Skohyllene i garderobene er spesialtegnet til prosjektet for å ivareta helheten og la materialvalg være gjennomgående i alle ledd. Dette gjorde det mulig å utnytte plassen i slusene maksimalt. Hyllene er produsert i ask rundstokk og ask heltre. Det er integrert en liten sittebenk for dem som har behov for å sitte når de tar på sko.
Håndklehyllene er også tegnet til prosjektet for å få utnyttet veggplassen maksimalt og samtidig ivareta helheten i prosjektet.