
Butikkinnredningen for Kaibosh er innrettet mot en ny og mer spontan kjøpsopplevelse, der briller er et moteprodukt, ikke en spesialvare.
Kaibosh ble etablert i Bergen i 2013. De fremstiller briller og solbriller, basert på sosiologiske observasjoner flettet sammen med teknisk innovasjon, som presenteres i egne signaturbutikker.
I 2013 begynte jeg å samarbeide med Kaibosh om å lage et shop-in-shop-konsept for et par utvalgte butikker. De ønsket at brillene skulle selges i etablerte motebutikker, uten at personalet trengte spesielle kunnskaper om optiske briller. Prisene og utvalget gir grunnlag for en kort beslutningsprosess for kunden, og det var derfor viktig at brillene ble eksponert på rett måte. Vi fant ut at det var viktig å distansere seg fra den typiske innredningen som man finner i optikerforretninger. Vi ville i større grad at brillene skulle presenteres som et moteprodukt som skal kunne kjøpes på lik linje med en bukse. Det skulle være lett å prøve brillen, og lett å legge den fra seg igjen. Samtidig måtte et speil, informasjon og en betalingsløsning integreres. Vi lagde flere displayløsninger som ble testet ut i ulike butikker, og modifisert etterhvert. Særlig har det vært en utfordring å integrere en betalingsløsning som fungerer og gjør kunden uavhengig av hjelp fra personalet.
“Det var viktig å distansere seg fra den typiske innredningen som man finner i optikerforretninger.”
- OG arkitekter AS
- ANTI Inc Bergen AS
- Kaibosh
- 2015
- Ørjan Djønne, OG arkitekter
- Endre Berentzen, ANTI Inc Bergen AS
- Bent Rene Synnevåg
Da Kaibosh i 2014 fikk tak i et flott butikklokale i Bergen sentrum hadde vi allerede gjort oss noen erfaringer med hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Kjøpsprosessen var blitt analysert av et byrå som spesialiserte seg på forbrukeratferd. Endre Berentzen fra designbyrået Anti ble involvert i prosjektet, og sammen utviklet vi konseptet videre.
Det er brukt mye tid på å utvikle displayene og innredningen, og det har hele tiden vært viktig at displayene skal kunne brukes både på messestands, i egne butikker og som shop-in-shop-løsning.
Displayene er i hovedsak rektangulære rammer av firkantstål med ulike innsatser. Bruken av firkantstål gir et sterkt grafisk utrykk, samtidig som det fremstår som nøytralt nok til at produktene kommer i fokus. Brillene legges sammenslått på smale hyller, som gjør det lettere for kunden å legge brillene tilbake på plass, samtidig som det gir et mer uformelt uttrykk. Vi har valgt lys ask på kantene og en tilnærmet hvit farge med et hint av blått på selve displayene.
Displayene suppleres med smale bord og tette bokser i ulike høyder, satt sammen av ulike materialer og overflater. Dette er med på å skape dynamikk i innredningen, og kan brukes for å framheve enkeltprodukter og nyheter.
Det har vært viktig å finne en estetikk som passer til merkevaren, men som samtidig ikke blir så eksklusiv at kunden kan misforstå konseptet.
I butikken i Bergen har vi videreført estetikken i displayene til en baristadisk, et stort møtebord og benker. Selve lokalet er relativt nøytralt og ukomplisert. Noen av de gamle tømmerveggene er framhevet som en fin kontrast til de ellers strenge linjene i innredningen. Det er valgt et enkelt betonggulv som er epoxybehandlet. Innerst i lokalet har personalet kontorer og møterom, og i kjelleren er det designavdeling og lager. Kombinasjonen av butikk og kontor gjør at personalet er mer fleksibelt og at eierne selv kan bidra i butikken på hektiske dager.