Manglerud bad og aktivitetshus er det første nye badet i Oslo siden 1983, og det har blitt mye mer enn en svømmehall, snarere et samfunnshus som forbinder sport og kultur.
- Asplan Viak AS
- Asplan Viak AS
- Asplan Viak AS
- Oslobygg
- 6270 kvm.
- 725000000 NOK eks. mva
- 2022
- Odd Øverdahl, Halvard Heskestad Waage, arkitekt MNAL
- Lars Oskar Ylvisåker, arkitekt MNAL
- Lina Gundström, Audun Ingvoldstad, Rozbeh Sadeghi
- Camilla Dahl, interiørark. MNIL
- Anita Heggebakk Nakken, interiørark. MNIL
- Gry Ellen Ringstad, landskapsark. MNLA
- Mona Ranvik, landskapsark. MNLA
- Asplan Viak AS: ARK, IARK, LARK, RIB, RIBr, RIAKU og RIVA
- Moe: RIE, Prefab Contiga
- Belysningsdesigner: Halvor Næss
- Garderober: ENWA
- Bjørn Kowalski Hansen
- Nybygg ca. 6270 kvm
- Kirsti Reinsberg Mørch
Tidlig i planprosessen så prosjektet på muligheten for en mer effektiv utnyttelse av tomten og et potensiale til å løse flere av kommunens oppgaver på samme sted. Badefasilitetene er utvidet til et storbasseng på 25x21 meter med stupetårn, et opplæringsbasseng, varmkulp, barnebasseng for de minste og en vannsklie som slynger seg gjennom det store bassengrommet.
En komplett kulturstasjon er plassert i 2.etasje med fire musikkøvingsrom, et ensemblerom, en profesjonell dansesal, black box teater og et kunst- og håndverksrom. I underetasjen har ungdommen har fått sin egen hule i huset med bandrom, lydstudio, gamingrom og flerbruksrom til lek og dans. Her er det også en ungdomsdrevet kafé med eget kjøkken.
Denne samlokaliseringen med nye tilbud var et etterlengtet behov for hele bydelen og har blitt en umiddelbar suksess etter åpning høsten 2022.
Asplan Viak Oslo fikk oppdraget gjennom en rammeavtale med Undervisningsbygg i Oslo (nå Oslobygg KF), der første del bestod av et forprosjekt i 2016, og deretter videre til detaljprosjekt i 2017. Vi har hatt hele prosjektgruppen med alle tekniske fag, i tillegg til PGL, ARK og IARK.
Byggherre har vært særlig godt involvert i prosessen i en samspillsmodell for å drive frem et godt resultat for brukergruppene. Brukergruppene hadde ulike behov som er blitt tatt hensyn til gjennom medvirkningsprosesser.
Byggherre ønsket at badets kafé også skulle appellere til andre brukere og kunne fungere som en bydelskafé eller en hyggelig ventearena for foreldre som enten skal hente barn fra kulturskolen, ungdomsklubben eller svømmehallen. Vi har derfor etterstrebet å få til en stemning som ikke bærer preg av å være en sportsarena, men heller kafé.
Fra korridoren og venteareal til Kulturskolen er det vindusflater fra gulv til tak som gir flott utsyn over svømmehallen. Tanken bak dette er å binde ulike funksjoner visuelt sammen og stimulere til sosiale synergier gjennom møter samt krysskoblinger mellom aktiviteter og sambruk av funksjoner.
Hovedetasjen med badeprogram er naturlig nok kledd i mye flis på både vegger og gulv, men med en nyskapende fargepallett i badesammenheng; jordfarger som umbra, oker og terrakotta for å lage en lunere følelse mot naken hud. Himlingen i badeanlegget har en varm spilekledning som er med på å skape et visuelt og akustisk behagelig rom.
Vi har forsøkt å holde på lunheten som en rød tråd gjennom hele bygget, derfor har vi lagt vekt på naturmaterialer så langt det har latt seg gjøre. Farger er i tillegg bevisst brukt for å tydeliggjøre orientering i bygget med ulik hovedfarge for hver etasje, samt ulike fargebruk i de forskjellige sonene i badeetasjen.