
Den enkle geometrien i det nye kulturhuset på Notodden knytter nye rom sammen med byens industrihistorie.
Bok & Blueshuset på Notodden er et resultat av en åpen internasjonal arkitektkonkurranse i 2010, gjennomført som totalentreprise.
Etableringen av Bok & Blues-huset på Notodden har vært et stort løft for en “fattig” kommune, men for Notodden by er byggingen av Bok & Blueshuset et viktig tiltak og kanskje et vendepunkt mot en framtidig og positiv byutvikling. Bok & Blueshuset samler flere kulturinstitusjoner på Notodden under ett tak – bibliotek, kino, museum, kulturskole, bluesscene, innspillingsstudio, samt respektive kulturinstitusjoners administrasjoner og arbeidsplasser.
Bygningen framstår langt på vei med de kvaliteter som ble lagt til grunn i konkurransen. Årsakene til dette ligger i et gjennomarbeidet forprosjekt som grunnlag for totalentreprisen, entreprenører med respekt for det foreliggende tegningsgrunnlaget, og en streng og oppmerksom byggeledelse.
- Børve og Borchsenius AS
- Askim/Lantto Arkitekter AS
- Dronninga Landskap AS
- Susan Klein-Holmen MNIL
- Notodden kommune
- 5225 kvm.
- 2013
- Niels Marius Askim, Jan Olav Horgmo, Berit M. Iversen, Hanne Pettersen, Geir Goplen, Terje Bjørntvedt, Ove Stavnes, Joachim Abrahamsen, alle MNAL
- Emil Bisgaard Mortensen, cand. scient. techn.; Karin S. Skaug, 3D-illustratør
- Ragnhild Momrak, Andreas Vadum, Rainer Stange, Caroline Dilling, Katlinn Clavier, Geir Nummedal, alle MNLA
- Gunnar Vatnar, landskapsarkitekt
- Kristian Holo, Holoconsult AS, MNLA
- RIB forprosjekt: Cowi AS
- RIV forprosjekt: Sweco Norge AS
- RIE forprosjekt: Cowi AS
- RIBR forprosjekt: NEAS Brannconsult AS
- RIA: Brekke og Strand Akustikk AS
- 149,2 kWh/kvm BTA pr. år
- Oppvarming fra nærliggende fjernvarmeanlegg
- Balansert mekanisk ventilasjon
- Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla Jensen
Huset i byen
Bygningen kobler seg til “lossinga”, en gammel dokk og et historisk spor fra det tidligere industrieventyret på Notodden. I dokken er det bygget et amfi med utescene, som gir byens befolkning tilgang til Heddalsvatnet, for første gang i Notoddens historie.
Organiseringen av bygningsmassen definerer nye plassrom rundt huset. Forplassen ved hovedinngangen er vendt “diagonalt” mot Storgatas utløp mot Heddalsvatnet. Utescene under tak er orientert mot vest, med gode solforhold, og i lé for fremherskende vindretninger. Uteamfiet mot vannet har god kontakt med innendørs livescene, og vareleveringen mot øst er skjermet og romslig utformet for å ivareta en god logistikk for den daglige driften av huset.

Hovedinngangen og “Bluesplassen”, med sykkelparkering.
Foto: Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla JensenBygningens arkitektur
Bok & Blueshusets enkle og geometriske oppbygging er inspirert av industriarkitekturen og det neoklassiske bygningsmiljøet i Hydroparken like ved.
Bygningens ulike funksjoner tilkjennegir seg i bygningens arkitektur som adskilte elementer i en samlet helhet, bestående av flere bygningsvolumer i ulik form og størrelse, stablet sammen rundt et sentralt “torg”, under tre lystårn som slipper dagslys ned gjennom og til det indre av bygningen.
De tre lystårnene danner en markant silhuett, og de karakteristiske trekantformene gjør bygningen til et landemerke både i nær- og fjernvirkning. I interiøret muliggjør de åpne tårnrommene en visuell kontakt mellom husets forskjellige funksjoner, og gir utsyn til omgivelsene gjennom flere glassfelt.
“Bok & Blueshusets enkle og geometriske oppbygging er inspirert av industriarkitekturen og det neoklassiske bygningsmiljøet i Hydroparken like ved.”

Bok & Blueshuset i blåtimen.
Foto: Jiri HavranIntern organisering
Den overordnede planløsningen er organisert rundt et samlende “torg”. Fra dette torget er det visuell kontakt til husets øvrige funksjoner med direkte adkomst til bibliotek, kino, museum, livescene og lydstudio. Biblioteket strekker seg over to etasjer, og har nær kontakt med husets administrasjon på plan 2. I plan 3 ligger kulturskolen, med varierte øvingsrom for sang, instrumenter, dans og tegning. Den øverste etasjen har tilgang til en takterrasse med utsikt over Heddalsvatnet og omkringliggende åser og fjell.
Bygningen er utformet med hensyn til stor fleksibilitet i bruk, og universell utforming.

Fra sentralrommet, åpent ned mot resepsjon og utstillingsareal.
Foto: Jiri HavranMaterialbruk/arkitektonisk uttrykk
Til tross for en stadig økende nasjonal interesse for trehusproduksjon i Norge, og historisk lange tradisjoner med tømmerfløting på Heddalsvatnet, kom aldri trekonstruksjonene inn i Bok & Blueshuset. Vi ønsket i utgangspunktet at større deler av husets hovedkonstruksjoner og øvrige overflater skulle utføres i treverk, i hovedsak limtre og massivtre. På grunn av prosjektøkonomi, samt en ikke altfor treentusiastisk byggherre, falt bruken av trekonstruksjoner bort.
Da bruken av prefabrikkerte betongkonstruksjoner ble iverksatt, ble vi stilt ovenfor utfordringer knyttet til oversettelsen av et formkonsept fra treverk til betong. Endringen var omfattende: bruk av prefabrikkert betong medførte nye dimensjoner, som igjen påvirket forutsetningene for å benytte konstruksjonens struktur til å forsterke romdannelser i interiøret. Betong er eksponert i søyler og flere konstruktive vegger. For å tilføre bygningen lunhet, i fravær av treverk i konstruksjonene, ble det valgt å legge en industriparkett i ask.
“Til tross for historisk lange tradisjoner med tømmerfløting på Heddalsvatnet, kom aldri trekonstruksjonene inn i Bok & Blueshuset.”
Det er lagt vekt på å benytte kortreiste, robuste, og vedlikeholdsfrie materialer. Trepanel i eksteriøret er utført i kjerneved av furu, innsatt med jernvitrol. I biblioteksfasaden er det benyttet lystransparente plater, i et ytre sjikt for å dempe direkte sollys, og for å skape variasjon i lyskvaliteter i rommet. Mellom det ytre fasadesjiktet, og bakenforliggende klimavegg er det etablert gangbaner for vedlikehold/renhold av fasaden.

Fasaden mot vannet.
Foto: Jiri HavranUniversell utforming
Bok & Blueshuset er planlagt og bygget med fokus på universell utforming. Området rundt huset ligger nærmest på én flate og gjør adkomsten lett tilgjengelig for alle. Det er trinnfrie adkomster til bygningen på alle sider. Innendørs viser taktile ledelinjer vei til resepsjon og byggets hovedfunksjoner. Bygningen har to heiser som gjør alle plan tilgjengelige for bevegelseshemmede, inkludert takterrasse og mesanin i livescenen.

Mot Heddalsvatnet i enden av Storgata.
Foto: Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla JensenLandskap og grønnstruktur
Bok & Blueshusets vridde plassering i forhold til Storgata gjør at den sentrale byaksen rommessig åpner seg mot Heddalsvatnet. Dermed oppstår det nye byrom som vil gi nye kvaliteter til byen: en beplantet forplass i nord, og på sørsiden er det flere nye plassdannelser med visuell tilknytning til vannet, med brygger, uteamfi og rom for både ro og aktivitet.
Sør for Bok & Blueshuset mot Heddalsvatnet ligger Bluesplassen med kontakt til vannet. Notoddens nye bluesplass kan romme store folkemengder, samtidig som den skal være attraktiv i hverdagen. Området nærmest bygget er åpent og solrikt, mens nærmere vannet er den harde plassen brutt opp av grønne flater med blomstrende trær og bunndekkende planter. Det gamle betongdekket er beholdt som striper og ganglinjer i det grønne dekket.
I den tidligere dokken er det det nå et utendørs amfi som står i direkte tilknytning til byggets livescene. Brede trinn tar opp høydeforskjellen på 4-5 meter ned til vannet og en flytende utescene. En rampe gir trillbar adkomst til en ny brygge, som brukes til båtanløp, bading og soling.

Lekepark ved Bluesplassen.
Foto: Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla JensenGjenbruk og materialitet
Restene fra industriperioden er blitt en viktig del av prosjektets uttrykk. Eksempel på gjenbruk er at deler av det gamle betonggulvet er beholdt, slik at spor fra den industrielle tida kan leses som riss og sår i plassgulvet. En maltraktert betongkant har blitt fundament for en 44 meter lang trebenk. Eksisterende trær er bevart og stelt.

Fra biblioteket, 2. etasje.
Foto: Jiri HavranGrønnstruktur
Notoddens gunstige lokalklima er utnyttet, og et lite utvalg av ulike typer trær og bunndekkere skal tilføre stedet nye kvaliteter. I nord er det plantet keiseror (Alnus glutinosa ‘Imperialis’) i lunder. En lund av yoshinokirsebær (Prunus x yedoensis) blir Bluesplassens attraksjon under vårblomstringen og om høsten med flammende rødfarger. Kirsebærtrærne står sammen med tyrkerhasseltrærne som stod her fra før, som har blitt stelt og fått et nytt liv. Storgata markeres med en lund av oppstammede spisslønn fra lokal frøkilde: tuntreet på Sauherad kirkegård (Acer platanoides ‘Sauherad’). Øst for bygget er det plantet vintereik (Quercus petraea). Ei furu (Pinus silvestris) har fått hovedrollen på plassens østre del og skal knytte plassen og bygget symbolsk sammen med de furukledte åsene rundt. På nordfasaden er det plantet humle (Humulus lupulus) på vaier. Som bunndekke rundt trærne er det benyttet rød bispelue (Epimedium rubrum). Nye gressflater bidrar også med frodighet og friskhet til et ellers mineralpreget anlegg.

Bibliotekets østfasade mot plassen og Storgata.
Foto: Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla JensenAktiviteter
Kommunen ønsket å tilrettelegge for aktiviteter rundt Bok & Blueshuset, slik at stedet kunne tiltrekke seg barn og unge. Vi har forsøkt å løse dette med lekeapparater som kan benyttes på ulike måter. De ble plassert som skulpturer i den grønne delen av Bluesplassen.
Kommunen ønsket et skateanlegg som en del av utformingen. For å imøtekomme dette ønsket, ble det lagt inn lange, slipte betongkanter egnet for skating, langs plantefeltene.

Solstoler med utsikt mot sydøst, over Heddalsvatnet.
Foto: Jiri Havran, Ivan Brodey, Tom Helmersen, Niels Marius Askim, Karin S. Skaug, Camilla JensenBelysning
Lyslinjen (lysstoffrør) langs fasadekanten bak bibliotekets transparente vegger, skal vise et aktivt hus hvor “energien stråler innenfra”. Gjenbrukte telefonstolper ble brukt til lysmaster på uteområdet. Disse ble plassert i grupper mellom trærne for å belyse trærne ovenfra, og trærne blir opplyst uten lysforurensing. Om dagen er telefonstolpene naturlig en del av treklyngen. Telefonstolpene ble pusset opp med brede metallbånd som innfesting til små avskjermete armaturer.

Situasjonsplan. 1. Forplassen 2. Bluesplassen 3. Plass for uteservering 4. Amfi 5. Brygge 6. Fastbygget benk av tre 7. “VIP-plassen” 8. Skatekant 9. Vannrenne 10. Sykkelparkering 11. Parkering.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Plan 1. etasje. 12. Auditorium, 13. Kino, 14. Teknisk rom, 15. Utstilling, 16. Vindfang, 17. Vestibyle, 18. Butikk, 19. Resepsjon, 20. Lager/verksted, 21. Fast utstilling, 22. Kontrollrom, 23. Innspilling, 24. Kafé, 25. Kjøkken, 26. Renholdssentral, 27. Heis, 28. Installasjoner, 29. Bibliotek, 30. Livescene, 31. Kontor, 32. Stollager, 33. Backstage.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Plan 2. etasje. 14. Teknisk rom, 20. Lager/verksted, 31. Kontor, 34. Datarom, 35. Kopirom, 36. Møterom, 37. Grupperom, 38. Biblioteksadministrasjon, 39. Felles arbeidsrom, 40. Åpent ned, 41. Galleri, 42. Garderobe.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Plan 3. etasje. 14. Teknisk rom, 40. Åpent ned, 44. Tegnerom, 45. Øverom, 46. Bandrom, 47. Elevrom, 48. Pianorom, 49. Lytterom, 50. Sangrom, 51. Terrasse.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Snitt JJ. 14. Teknisk rom, 15. Utstilling, 25. Kjøkken, 29. Bibliotek, 30. Livescene, 37. Grupperom, 41. Galleri, 51. Terrasse.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Detaljsnitt. Akse DD ved bibliotek.
Foto: Børve og Borchsenius AS, Askim/Lantto Arkitekter AS
Bok & Blueshuset gir byen en ny forbindelse til Heddalsvatnet.
Foto: Ivan Brodey