Ved Semsvannet i Asker har 130 år gamle Nedre Sem låve fått nytt liv. Den gamle låven har blitt demontert og gjenoppbygget – ønsket har vært å skape et prosjekt som representerer en unik sammensmelting av historisk sjarm og moderne bærekraftige løsninger.
Den historiske enhetslåven fra rundt 1890 hadde forfalt over mange år da Asker kommune i 2022 bestemte seg for å gjenoppbygge den. En tilstandsrapport fra 2009 viste at låven var i svært dårlig stand og hadde behov for store utbedringer. I perioden mellom 2009 og 2022 hadde bygningens tilstand forverret seg ytterligere, den var delvis kollapset og det var setningsskader på grunnmur og teglmur.
Det var betydelige råteskader på store deler av den bærende konstruksjonen, og det hadde vært to tilfeller av branntilløp i taket. Det ble dermed besluttet at låven skulle demonteres bit for bit, materialene ivaretas og ombrukes der det var mulig.
- Holar
- Sweco Norge AS
- Asker kommune
- 2190 kvm.
- 2024
- Nok Nimakorn, M.Arch.
- Else Marie Five Melvær, M.Arch.
- Erik Bird, M.Arch.
- Susanna Ahlander, arkitekt SAR/MSA
- Manon Darde, M.Arch
- Jason Mrdeza, M.Arch.
- Ove Tellemo Kjensli, landskapsark
- Sweco Norge AS (RIBbetong, RIV, RIE, RIAku, RIBr, RIBfy, RiEnergi/ daglys, RIVA
- Woodcon AS (RIBtre)
- Løvlien Georåd AS (RIG), Geovita (RiBerg)
- BRA for arbeidssenter og omsorgsbolig samlet – krav på levert energi på 37,0 kWh/kvm.
- U-verdi gulv på grunn: 0,15 W/kvmK
- Betongvegg: 0,11 W/kvmK
- Yttertak: 0,10 W/kvmK
- Vindu: 0,75 W/kvmK
- Solenergi, elektrisitet, varmepumpe (geotermiske energibrønner)
- Mekanisk
- Prosjektet hadde mål om 50 prosent sirkularitet gjennom ombruk og re-design av materialer fra eksisterende låve og andre bygg, samt prosjektering for ombruk av bygningsdeler i framtid.
- Samspillsentreprise
- FutureBuilt, NZEB
- Prosjektet har hatt som mål å bidra til betydelig økt lokalt naturmangfold gjennom en rekke tiltak. Nedre Sem låve har vært en FutureBuilt-pilot på plastfritt bygg.
- Kunstnergruppen F36
- Veidekke
- ca. 2190 kvm (inkl. 275 kvm tekniskloft under tak)
- 150 mill. NOK inkl. mva
Ombruk og nye funksjoner
Arkitektenes intensjon var helt fra start å ivareta låvens kulturhistoriske tyngde, og samtidig skape et bygg som setter nye standarder for bærekraftig arkitektur og konstruksjon. Ombruk av de originale materialene sto sentralt gjennom hele prosessen, og krav fra vernemyndighetene om videreføring av uttrykket til låvens opprinnelige funksjoner var førende; gjødselskjeller i forblendingsmur av naturstein, teglmursfjøs med buede vinduer og høylåve i rødt låvepanel i samme profil som eksisterende låve.
For forblendingsmur og teglmurfjøset ble naturstein og tegl plukket ned stein for stein, rensket, sortert og ombrukt så langt det lot seg gjøre. Det røde låvepanelet er sortert, høvlet og forsterket med opprinnelig perlefas og ombrukt. Det ønskede resultatet er at byggets uttrykk er tilnærmet likt den eksisterende enhetslåven.
Låven er blitt gjenoppbygget og har fått nye funksjoner. Gjødselskjelleren har blitt snekkerverksted og teknisk rom, fjøset i rød teglstein har blitt til storkjøkken, administrasjon og gårdsbutikk. I øverste etasjen er høylåven i rødt trepanel blitt omsorgsboliger.
I nord har den gamle fasaden fått et mer moderne uttrykk i form av en stor glassfasade som bringer naturen og Semsvannet inn. Bak glassfasaden ligger et raust dobbelthøyt rom som egner seg for lunsjpause, møte eller arrangementer med storslått natur som bakteppe.
Veggene er dekorert med kunstverk laget for prosjektet, med gjenbruk av materialer fra den gamle låven som ikke egnet seg for ombruk i selve bygget.
Et større felleskap
Låvebygget strekker seg over ca. 2000kvm fordelt på tre etasjer, og huser i dag et kommunalt arbeidssenter hvor ansatte med funksjonsnedsettelse, som trenger tilrettelagt arbeidsmiljø, bidrar med sin verdifulle arbeidskraft.
Arbeidssenteret inneholder snekkerverksted, storkjøkken og én hagegruppe – tre arbeidsgrupper som tidligere lå separat, men nå er samlokalisert i det nye bygget. Samlokaliseringen og sambruk av byggets rom mellom de ulike avdelingene tilrettelegger for uformelle møter mellom senterets ansatte og muliggjør aktiv deltakelse i et større fellesskap.
I tillegg til arbeidssenteret inneholder bygget gårdsbutikk som er åpen for publikum. Her kan man kjøpe gårdprodukter, eller kanskje en varm kopp kaffe? Om sommeren er det mulighet for utendørs servering under pergola, med utsikt over den velstelte hagen som holdes av arbeidssenterets hagegruppe.
Omsorgsboligene øverst i bygget er bemannet hele døgnet og har egen, adskilt inngang fra byggets sørside. Her skal det føles trygt og hyggelig å bo, selv om man deler bygningskropp med andre brukere.
Pilotprosjektets miljøtiltak
Nedre Sem låve er det første sirkulære byggeprosjektet Asker kommune gjennomfører. Prosjektet er et FutureBuilt-prosjekt med fokus på bymiljø og arkitektur, sosial bærekraft, klimagassutslipp, innovasjon, sirkulære bygg og naturmangfold. I tillegg har prosjektet vært pilot for kriterier for plast i bygg, med ambisjonen om minimal plastbruk.
Bruk av elektriske anleggsmaskiner bidro til nær 90 prosent utslippsfri byggeplass. Der det ble støpt ny betong, ble det benyttet Veidekkes nye resept for lavkarbonklasse ekstrem, med tilslag av hundre prosent resirkulert knust betong. Bygget oppnår nær-null-energistandard gjennom en kombinasjon av godt isolert bygningskropp, geotermiske energibrønner og solceller på taket. Ny bærende konstruksjon består av massivtreelementer hvor det er mulig.
Som sirkulærbygg var fokus på både ombruk og gjenbruk av materialer, utstyr og innredninger. Allerede i tidlig fase ble det planlagt hvor eksisterende materialer kan benyttesi det nye bygget. Materialene fra den opprinnelig låven ble kartlagt, testet, og deretter benyttet i den nye låven så langt det lot seg gjøre. For elementer som ikke fantes i den eksisterende låven, ble det gjenbrukt mest mulig fra andre kilder.
Trematerialer fra den opprinnelige låven som ikke ble brukt videre internt, ble donert til TradLab Tre, FutureBuilts innovasjonspilot. En god del av innredninger og utstyr i det nye bygget er også ombruk fra andre prosjekter og kilder.
Nedre Sem låve er også en del av det prestisjetunge EUprosjektet Circular Cities and Regions Initiative (CCRI), som forsterker prosjektets rolle som eksempel til etterfølgelse for fremtidens byggemetoder.