Hotel Ramsalt ligger på kaikanten i Bodø, med 250 rom, et konferanse- auditorium som rommer opptil 800 personer og en restaurant med plass til 300 personer. En av de viktigste utfordringene ved prosjektet var å innpasse alle nødvendige funksjoner på en relativt kompakt urban tomt, og samtidig opprettholde en åpenhet og transparens i bygningsmassen. De tekniske kravene for en høy bygning i kombinasjon med brannsikkerhetskravene som følger med et stort auditorium, måtte kombineres med krav fra byrådet om en åpen og aktiv fasade mot Sjøgata. Programmeringen av byggearbeidene var nøye gjennomtenkt for å sikre minimale forstyrrelser av lokale tjenester og slitasje på nytt gatemøblement og landskapselementer.
- Nordic Office of Architecture
- Zinc
- Bjørbekk & Lindheim
- Hundholmen Byutvikling - Anders Coucheron
- 12000 kvm.
- 340000000 NOK eks. mva
- 2020
- Alistair Cordey, seniorarkitekt
- Hossam Gadalla, assosiert partner & arkitekt MNAL
- Ian Frank Seddon, arkitekt
- Hallgrímur Þór Sigurðsson, partner & arkitekt
- Knut Hovland, partner & arkitekt
- Kamil Lewanowicz, arkitekt
- Lavinia Andreea Marcu, arkitekt
- RIB, RIBR, RIG, RIM, RIVA, RIByFy: Norconsult
- RIE, RIV: Sweco
- RIAKU: Brekke & Strand Akustikk
- Kontrafei + Knut Neerland
- Magent AS + Drone Nord
- Nordic Choice Hotels
Turister og andre tilreisende trekkes ofte til Bodø på grunn av den ville og varierte naturen i området. Baren, restauranten og konferansesenteret i hotellet forsterker tilknytningen til naturen gjennom en «åpen» fasade med store vindusflater. Dette forsterkes ytterligere i hotellrommene, hvor vindusflatene strekker seg fra gulv til tak. Materialpaletten reflekterer også den omkringliggende naturen gjennom bruk av varme teksturerte materialer og vakker naturstein.
Helt fra starten av prosjektet var det et mål å finne løsninger som utfordrer de tradisjonelle grensene mellom hotell og tilbud til den lokale befolkningen. Hva er en typisk hotell- lobby? Hvordan utfordrer vi en slik oppfatning? Hvordan kan vi oppfordre lokalbefolkningen til å ta i bruk bar og restaurant side om side med hotellets besøkende? Arkitektens svar har vært å lede besøkende
mot vannkanten, hvor bar og restaurant er lett tilgjengelige for forbipasserende langs kaien. Glassfasaden mot kaien sørger for fri sikt inn i restauranten og det åpne kjøkkenet, og inviterer på denne måten forbipasserende inn til en bedre middag.