Seks nominerte til Dogas innovasjonspris

Stovnertårnet og Vindmøllebakken bofellesskap er blant de seks nominerte til Innovasjonsprisen for universell utforming. Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) er imponert.

Stovnertårnet og Vindmøllebakken bofellesskap er blant de seks nominerte til Innovasjonsprisen for universell utforming. Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) er imponert.

Stovnertårnet i Oslo, tegnet av Link Arkitektur, er raskt blitt et nytt landemerke i Oslo, og får nå skryt for sin universelle utforming.

Foto: Jiri Havran
>

Prisen deles ut av Design og arkitektur Norge (Doga) på oppdrag fra Kulturdepartementet (KUD), og er delt ut tre ganger tidligere, med tre års mellomrom. Innovasjonsprisen for universell utforming går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold, heter det i en pressemelding fra utdelerne.

– Universell utforming er et verktøy for både inkludering, innovasjon og konkurransekraft. Produkter, tjenester og omgivelser som kan brukes av et mangfold av brukere, er både bedre og mer lønnsomme, sier Jannicke Hølen, seniorrådgiver med ansvar for inkluderende design i Doga, i meldingen.

Seks vinnere - én pris

Kategoriprisene deles i år ut i arkitektur, landskapsarkitektur, transport, grafisk design, tjenestedesign og interaksjons- og informasjonsdesign, og vinnerne av arkitektur og landskapsarkitektur-kategoriene er i år henholdsvis Vindmøllebakken bofellesskap, tegnet av Helen & Hard, i Stavanger og Stovnertårnet i Oslo ved Link Arkitektur

Disse to prosjektene skal nå konkurrere med NRK TV, Vipps, Flytoget og Oslo kommunes visuelle identitet om hovedprisen som deles ut tirsdag den 19. januar.

Imponert Raja

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) sier han er imponert av hvordan de seks nominerte bruker et «inkluderende tankesett for å skape bedre løsninger for alle».

– Vi ønsker å være et åpent samfunn der alle kan delta på like premisser, og nettopp derfor er universell utforming så viktig, sier Raja.

Om de to nominerte arkitekturprosjektene sier juryen følgende:

>
Eksteriørfoto av Vindmøllebakken i Stavanger
Foto: Sindre Ellingsen

VINDMØLLEBAKKEN BÆREKRAFTIG BOFELLESSKAP

«I Stavanger deler 40 små og store leiligheter på 520 kvadratmeter med fellesareal. Hensikten bak pilotprosjektet til Solon Eiendom, Indigo Vekst, Kruse Smith Entreprenør og arkitektkontoret Helen & Hard er å gjøre flere i stand til å eie sin egen bolig samt skape et sterkt fellesskap mellom beboerne, samtidig som miljø og ressurser spares.

Beboerne fikk anledning til å medvirke i flere faser i den åtte år lange utviklingsprosessen, der arkitekter, byggherre, lokalpolitikere og brukerne jobbet sammen for å realisere en felles forankret visjon.  

Bofellesskapet representerer noe nytt i et homogent boligmarked. Konseptet sikter seg særlig inn mot en miks av unge og eldre, aleneboende, familier og ulike kulturer, men hvem som helst kan kjøpe en leilighet i bofellesskapet.»

Eksteriørfoto av Vindmøllebakken i Stavanger
Foto: Sindre Ellingsen

STOVNERTÅRNET

«Stovnertårnet er et spektakulært utsiktstårn, en turvei, et fristed, møtested og en attraksjon. Det er utformet som en 260 meter sirkulær gangbane med jevn stigning, og strekker seg opp mellom trærne, med vakker utsikt over hovedstaden. Stovnertårnet er en urban naturopplevelse utenom det vanlige som absolutt alle kan og bør bruke.

På initiativ fra Bymiljøetaten ble Link Arkitektur gitt oppdraget å reise et nytt og grensesprengende landemerke i Oslos nordligste bydel. Folkemøter ble avholdt for å finne ut hvordan dette i sannhet kunne bli et tårn for hele Stovner, og bydelsadministrasjonen hentet innspill og innsikt fra både ungdomsgrupper, pensjonistlag og mange andre. 

Stovnertårnet, som er en del av et større lokalt områdeløft, gir de besøkende en fantastisk utsikt både mot det urbane sør og til marka i øst, vest og nord. Tårnet er ikke blant de høyeste i landet, men derimot er det uten tvil Norges lengste tårn. Det gjør at alle kommer seg til topps, enten de bruker krykker, sitter i rullestol eller triller en barnevogn. 

Juryen lar seg begeistre av hvordan det nye landemerket ikke bare er tilgjengelig for alle, men også faktisk åpner luftrommet for bydelens befolkning så vel som nysgjerrige tilreisende.»

Les vårt portrettintervju med de nominerte Helen & Hard her.

>
>
>