Vil bygge småleiligheter i Oslo sentrum

– Dette er akutt og krisen tvinger oss til å tenke annerledes, sier Daniel K. Siraj. Nå vil både Obos og Selvaag ta en pause fra en hardt prøvet leilighetsnorm i Oslo sentrum.

– Dette er akutt og krisen tvinger oss til å tenke annerledes, sier Daniel K. Siraj. Nå vil både Obos og Selvaag ta en pause fra en hardt prøvet leilighetsnorm i Oslo sentrum.

Portrett av Daniel Kjorberg Siraj

– Jeg har aldri vært fan av å bygge knøttsmå boliger eller for mange små leiligheter i et prosjekt, men nå er dette akutt og krisen tvinger oss til å tenke annerledes, sier Obos-sjef, Daniel K. Siraj.

Foto: Trygve Indrelid/Obos
>

Konsernsjefen peker i Dagens Næringsliv på den elleville prisveksten på 10,7 prosent på Obos-leiligheter i hovedstaden de to siste månedene, og mener krisen tvinger samfunnet til å tenke annerledes. Løsningen er å «ta en pause» fra regelen som forbyr bygging av små leiligheter i sentrumsbydelene Gamle Oslo, Sagene, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

– Vår prisstatistikk viser hva som er i ferd med å skje i Oslos boligmarked. Det er en knallhard kamp om de minste og rimeligste boligene. Slik markedet er blitt, er det bare dette mange har råd til, sier Siraj til Dagens Næringsliv.

Balanse i boligmarkedet

Dagens regel om leilighetsstørrelsen i Oslo sentrum ble vedtatt i 2013 og stadfester at det ikke skal bygges under 35 kvadratmeter i disse bydelene, og at maksimalt 35 prosent av leilighetene som bygges kan være mellom 35 og 50 kvadratmeter.

Tidenes største prisbyks i Obos-statistikken, lagt frem denne uken, får konsernsjef Siraj til å ta til orde for å midlertidig droppe leilighetsnormen for å skape balanse i boligmarkedet.

Ikke fan

Han mener Obos kan få til gode, funksjonelle ettroms leiligheter på 25 kvadratmeter, som oppfyller forskriftene til tilstrekkelig bokvalitet og tilfredsstille krav til universell utforming. Obos vil neppe rekke å produsere mange ekstra småleiligheter innenfor den foreslåtte perioden, medgir han, men kan klare å få utviklet og lagt ut en del for salg.

– Jeg har aldri vært fan av å bygge knøttsmå boliger eller for mange små leiligheter i et prosjekt, men nå er dette akutt og krisen tvinger oss til å tenke annerledes, sier Siraj til DN, der han understreker at han ikke er imot leilighetsfordelingsnormen og for et frislipp i markedet, men at situasjonen tilsier at vi er nødt til å gjøre noe.

– Det finnes få andre virkemidler som gir like umiddelbar effekt, sier Daniel K. Siraj til DN.

>
Portrett av Sverre Molvik, administrerende direktør i Selvaag Bolig

Sverre Molvik, administrerende direktør i Selvaag Bolig, mener at folk ønsker å bo mindre og kan friste med småleiligheter til under to millioner kroner stykket.

Foto: Selvaag Bolig

Høy hest

Obos er ikke alene blant utbyggerne om å ønske lemping på leilighetsfordelingsnormen. I januar gikk Selvaag Bolig ut og fortalte at de ville søke dispensasjon fra leilighetsnormen så de kan bygge 20–30 kvadratmeter store leiligheter rundt kollektivknutepunkter i hovedstaden.

– Man kan ikke bare sitte på sin høye hest og si at det er dårlig bokvalitet å bo i mindre leiligheter. Folk ønsker å bo mindre, og vi mener vårt konsept er unikt med sine fellesarealer, uttalte Sverre Molvik, administrerende direktør i Selvaag Bolig, til Finansavisen.

Under to millioner

Selskapet mener løsningen for å kunne bygge mindre beror på at de planlagte leilighetene har tilgang til store fellesrom, som oppholdsrom, kjøkken, treningsrom og gjesteleilighet. Selvaag Bolig mener de kan selge småleilighetene til under to millioner kroner stykket, hvis bare Oslo kommune ser bort fra leilighetsnormen.

– Det blir mindre tomteandel per enhet med flere leiligheter. Vi ser for oss å bygge dobbelt så mange leiligheter som det som idag er mulig. På 5.000 kvadratmeter så får du inn 75 leiligheter etter dagens norm, vi kan bygge minst 150 med fellesareal, sa Molvik til Finansavisen.

Portrett av Arild Hermstad (MDG), byråd for byutvikling

Arild Hermstad (MDG), byråd for byutvikling, mener at en leilighetsnorm på pause ikke vil løse den galopperende prisveksten i Oslo. Småleiligheter med fellesområder kan derimot søke dispensasjon.

Foto: Sturlason

Ikke begeistret

Arild Hermstad (MDG), byråd for byutvikling, sier til Dagens Næringsliv at han ikke er begeistret for Obos’ idé om å midlertidig droppe leilighetsnormen:

– Å skrote leilighetsnormen vil ikke løse den galopperende prisveksten i Oslo. Boligprisene handler også om rentenivå og at bolig er blitt spekulasjonsobjekt. Vi ser jo dessuten at prisøkningen er stor for alle boligstørrelser i Oslo, ikke bare for de små, sier han til DN.

I januar var han derimot noe mer positiv til forslaget fra Selvaag Bolig, selv om han ikke ønsker flere småleiligheter sentralt i Oslo som gjerne kjøpes opp av spekulanter.

– Jeg synes det høres interessant ut. I de fire bydelene leilighetsnormen gjelder, vil det kunne være aktuelt å vurdere dispensasjon fra normen dersom bokvaliteten er godt ivaretatt. Dette blir i første omgang opp til etaten å vurdere, uttalte Hermstad til Finansavisen.

Nye modeller

Også Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) åpnet døren på gløtt for konseptet til Selvaag Bolig, med forutsetning om at fellesarealene for beboerne blir gode og store nok, slik at man ikke ender opp med ordinære hybelhus.

– Vi er åpne for å anbefale en løsning slik Selvaag Bolig skisserer, da vi synes det ser bra ut, og vi ønsker å prøve nye boformer og sammensetninger, sa avdelingsdirektør for områdeutvikling i PBE, Andreas Vaa Bermann, til Finansavisen.

PBE har anbefalt å legge modellen inn i et forslag til en reguleringsplan, slik at det kan sikres i en regulering, forklarte Vaa Bermann til avisen.

Ifølge den mye omtalte, halvårlige sykepleierindeksen fra Eiendom Norge hadde en enslig sykepleier kun mulighet til å kjøpe 2,5 prosent av boligene i Oslo i andre halvdel av 2020.

>
>
>